Kayısı Üreticisine Don Ve Dolu Desteği

Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’da mart ayında gerçekleşen don olayı ile dolu yağışı nedeniyle yüzde 40’ın üzerinde ürünü zarar gören 3 bin 714 çiftçinin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borcunun erteleneceğini belir.

Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’da mart ayında gerçekleşen don olayı ile dolu yağışı nedeniyle yüzde 40’ın üzerinde ürünü zarar gören 3 bin 714 çiftçinin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borcunun erteleneceğini belirtti.

    Milletvekili Öznur Çalık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi’yi ziyaret etti. Çalık, burada yaptığı açıklamada, kayısı üretiminin Malatya ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Ak Parti dönemlerinde kayısı üreticilerine hep destek çıkıldığını anlatan Çalık, “18-19 Mart ve 23-24 Mart tarihlerinde üreticilerimizin yaşamış olduğu, özellikle çiçek döneminde olan kayısı ağaçlarının yaşadığı afet hepimiz tarafından gözlendi. Geçen hafta Malatya`da merkez köylerinde, bu hafta Malatya`nın Darende köylerindeydik ve yapılan çalışmalarda hemen bunların Tarım İl Müdürlüğü tarafından ve TARSİM tarafından incelenmesini, irdelenmesini istedik. Yapılan çalışmalar neticesinde Malatya ili Akçadağ, Arapgir, Arguvan, Battalgazi, Darende, Doğanşehir, Doğanyol, Hekimhan, Kale, Kuluncak, Pütürge, Yazıhan, Yeşilyurt ve merkez dahil olmak üzere kayısı bahçelerinde çiçeklenme döneminde afet meydana geldiği, 14 ilçede, 214 köyde ve 418 bin dekar alanda açık alanın etkilendiği tespit edildi. Eksperler çalışarak zararı ortaya çıkardı. Çiftçilerin borçların ertelenmesine yönelik bir talebi oldu. Konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıdık ve karar çıkarttık. Bakanlar Kurulu kararı ile borçları ertelenecek olan çiftçi sayısının 3 bin 714’tür. Tespitler çok hızlı yapıldı. Yüzde 40 ve üzerinde hasarı olan çiftçilerimizin borçları ötelenecek. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerimizin sadece yüzde 10-15'i tarım sigortası yaptırmış. Çiftçilerimiz mutlaka tarım sigortasını yaptırmalı." dedi.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, kayısıdaki zarar nedeniyle borcunu erteletmek isteyen üreticiler için son başvuru süresinin 23 Eylül’de sona erdiğini anlattı. Hasar tespit komisyonu toplanarak değerlendirme yapacağını dile getiren Selvi, gerekli işlemlerin ardından listeler Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne gönderileceğini açıkladı. Malatya'da aynı zamanda makine ikmal desteklerinin devam ettiğini ifade eden Selvi, “Bakanlığımızdan Malatya'ya 2 milyon 100 TL tutarında bir yardım geldi. Bunun yaklaşık yüzde 50'si bakanlığımız tarafından hibe olarak verilmektedir. Bakanlığımız bununla ilgili olarak ilave olarak bu ödeneğin yarası kadar bir ödenek daha gönderecektir. Çiftçilerimizi davet ederek, sözleşme imzalayacağız." şeklinde konuştu.

    “KUZEY ÇEVRE YOLU İNŞAATI BAŞLAYABİLİR”

    Malatya’da şehirlerarası ulaşımı rahatlatmak, şehir içi trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla inşa edilecek 54 kilometrelik kuzey çevre yolu için 36 kilometrelik toplulaştırma, 12 kilometrelik kamulaştırma yapılacak.

    Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın kuzeyine inşa edilecek 54 kilometrelik çevre yolu için 25 kilometrelik bölümde sorunların çözüldüğünü, çalışmalara başlanabileceğini belirtti. Milletvekili Çalık, "Toplulaştırma konusunda proje üzerinde çalışan uzmanlardan bilgi aldık. Baltepe Bulgurlu, Hacıhaliloğlu, Hacı Yusuflar, Hanımınçiftliği, Karaköy, Orduzu, Özal, Samanköy, Şahnahan, Yeniköy, Battalgazi, Hatunsuyu, Çayır Köyü ve Kuşdoğan köylerinde toplulaştırmanın hangi aşamasında olduğunu gördük. Kuzey Çevreyolu, Malatya'nın artık vazgeçilmeyen en önemli sorunu. Altını hep çizdik, bu sorunu çözerek artık üstünü çizmek istiyoruz. Bunun için en önemli sorun, toplulaştırma." dedi.

    Öznur Çalık, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toplulaştırma Genel Müdürlüğü de yaptığımız görüşmeler neticesinde şuanda karayollarına devri yapılabilecek yolların var olduğunu paylaştılar. İnşallah Malatya'ya Kuzey Çevreyolu'nu kazandırmayı bizde gönülden arzuluyoruz. Ama burada hem toplulaştırma ve hem de 18 uygulamasını yapılması gerekiyor. Kadastronun yapması gereken uygulamalar var. Dolayısıyla çok uzun bir süreç. Toplulaştırma süreci devam ediyor. En kısa sürede bunu bitirip, biran önce karayollarının çalışmalara girmesini temenni ediyoruz." diye konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri