Kayıp Yakınları 300 Haftadır Adalet Bekliyorlar

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin 5 yıl önce başlatmış olduğu "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde 300. haftaya ulaşıldı.İHD Diyarbakır şubesinin başlatmış olduğu ve kayıp yakınlarında destek verdiği...

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinin 5 yıl önce başlatmış olduğu "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminde 300. haftaya ulaşıldı.

İHD Diyarbakır şubesinin başlatmış olduğu ve kayıp yakınlarında destek verdiği eylemin 300. haftasında da kayıp yakınları, yakınlarının akıbetini sormaya devam etti. Koşuyolu Parkı Yaşam Anıtı önünde biraya gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını ve kırmızı karanfil taşıdı. Eyleme, çok sayıda kayıp yakını ve İHD yöneticisi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Barosu, Barış Anneleri Meclisi katıldı.

Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ve faillerinin açığa çıkartılmasını talep ettiklerini bellirten İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, 31 Ocak 2009 tarihinden bu yana bu meydanlarda olduklarını belirten İnceören, "Biz insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları 31 Ocak 2009 tarihinden bu yana bu meydanda her hafta Cumartesi günleri 'Kayıplar bulunsun failler yargılansın' sloganıyla oturma eylemleri gerçekleştiriyoruz. Ve bu gün eylemlerimizin 300. haftasına ulaştık. Eylemlerimizi gerçekleştirdiğimiz ilk haftadan bu yana bu alanlarda tek bir şey talep ettik o da; Adalet" dedi.

Binlerce kayıp ve 'faili meçhul' cinayete rağmen kayıp yakınlarının, yakınlarını bulma umutlarının hiçbir zaman tüketmediğini söyleyen İnceören, "Çoğu yakınlarının yaşamadığını ve vahşice katledildiğini iyi biliyor. Ancak kayıp yakınları kemikleri dahi olsa, kayıplarına ulaşmanın ısrarını tek bir şeyle anlatıyorlar; adalet" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ise kayıp ve faili meçhullerin 90'lı yıllarda devletin Kürtleri sindirmek amacıyla uyguladığı resmi politikası olduğunu söyledi. Faillerin ortaya çıkarılması için hiçbir zaman etkili bir soruşturma yürütülmediğini ifade eden Elçi, aksine devletin adli ve idari birimleri tarafından soruşturmalara konu olacak delillerin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını belirtti. Bu tür davalarda zaman aşımının hiçbir zaman kabul edilemeyeceğini de söyleyen Elçi, her daim 'faili meçhul' cinayetlerin faillerini ortaya çıkarmak için var güçleriyle çalışacaklarını söyledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri