Katısöz: Karaman’da Bulunan Linyit Madeni Kaliteli Değil

Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren TEMA Vakfı üyeleri yurdumuzun doğal yapısını bozmamak ve insanlarımızın rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için yoğun uğraş veriyor. TEMA Proje Koordinatörü Özlem Katısöz ve...

Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdüren TEMA Vakfı üyeleri yurdumuzun doğal yapısını bozmamak ve insanlarımızın rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için yoğun uğraş veriyor.

TEMA Proje Koordinatörü Özlem Katısöz ve TEMA İl Yöneticisi Halil Başkalkan Akçaşehir, Ayrancı, Karapınar bölgelerinde bulunan linyit kömür madeninin insan yaşamını tehdit ettiğini ve gıda kenti olan Karaman’daki elma, hububat ve hatta bisküvi sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini vurgulayarak bu projeden vazgeçilmesini istedi. Proje Koordinatörü Özlem Katısöz 2012 yılında, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Konya Karapınar ve Karaman Ayrancı, Akçaşehir’i de içine alan bölgede 1,832 milyar ton linyit rezervi bulunduğunu söyledi.Katısöz "Elektrik Üretim Anonim Şirketi, bölgedeki 1,83 milyar ton linyitin, 30 yıl boyunca, yıllık 5.870 MW enerji üretecek. Bu enerjiyi üretecek tek bir termik santral tipi bulunmuyor. Bu durumda, 6 adet 1.000 MW’lık veya 10 adet 600 MW'lık termik santral kurulması gerekecek. Bu santraller topraklarımıza, sağlığımıza büyük zararlar verecek." dedi. Katısöz bu konuda hazırladıkları broşür ile kamuoyunu atdınlatmaya çalışacaklarını belirtti.

LİNYİT MADENİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Bu bölgede yapmayı planladıkları açık ocak madenciliği toprağın kilometrelerce uzunlukta ve çok derin kazılmasını gerektiriyor. Toprak bu kadar derin kazıldıktan ve maden çıkartıldıktan sonra, alttaki asitli ve verimsiz toprakla karışmış bir halde yeniden doldurulacak, düzlenecek ve artık üzerinde tarım yapılamaz bir alana dönüşecek.

LİNYİT MADENİNİN BÖLGEYE VERECEĞİ ZARARLAR

1,83 milyar tonluk linyitin tamamının çıkartılması için gereken hafriyat miktarı yaklaşık 22 milyar ton.

Binde biri bile rüzgarla uçsa, yılda 700 bin ton toz uçarak tarım arazilerimiz ve evlerimizin üzerine gelecek.

Linyit madeni yerin ortalama 138 metre altında. Yani maden bazı yerlerde yeraltı suyunun altında; bazı yerlerde suyun içerisinde.

Suyun altındaki veya içindeki madenin çıkartılabilmesi için suların düzenli olarak boşaltılması gerekecek. Bu ise, tarım için kullandığımız yeraltı suyunun tamamen çekilmesi demek olacak.

Termik santraller, kömür, akaryakıt veya gaz gibi fosil yakıtların yakılması yoluyla elektrik üretir. Santralin kazan bölümünde dolanan su, çok sıcak buhar haline dönüşür ve bu buhar, elektrik üreten türbinleri döndürerek; buradan enerji üretir.

Termik santrallerin ürettiği ısının bir bölümü çevreye atılır. Soğutma suyunun sağlandığı kıyı ve ırmak suları birkaç derece ısınır. Kömürün yanmasıyla oluşan küller bacalardan dışarı sızar.

TERMİK SANTRALİN BÖLGEYE VERECEĞİ ZARARLAR

Madenin vereceği zararların yanı sıra termik santraller de hem yeraltı suyunu, hem tarımı hem de insan sağlığını ciddi şekilde etkileyecek. Termik santralin yeraltı suyuna etkisi:

Bu bölgeye yapılacak 5.870 MW santralin yılda 2.585.952.000 m3 su kullanacağı hesaplanıyor.

Yeraltı suyunu termik santralde kullanmak için saniyede 10 litre su verebilecek 8.200 adet yeraltı suyu kuyusunun sürekli çalışması gerekecek.

Bunun için yaklaşık 330 km2’lik bir alandan 30 yıl boyunca sürekli yeraltı suyu çekilmesi gerekecek.

Bu, Karaman-Ereğli-Karapınar arasındaki neredeyse bütün yeraltı suyunun çekilmesi demek olacak.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri