Kasksız binmeyin!

Motosiklet sürücülerinin önemli bir kısmı kask takmıyor. Motosikletçi Celalettin Topçu, ölümlü kazalara dikkat çekti, kaskın önemine vurgu yaptı ve sürücülere, “kask takın” uyarısında bulundu

Motosiklet kazalarında kask, sürücüleri koruyor. Motosiklet kazası geçiren bir sürücü, koruyucu başlık takmayan sürücülere oranla  yüzde 29 hayatta kalma şansına sahip. Ciddi beyin dokusu yaralanmalarında ise bu oranın yüzde 67 olduğu belirtildi. Son zamanlarda motor kazaları artış gösterdi. Motosiklet kullanım yaşı düşerken, kaza sayısı arttı. Bu kazalarda onlarca kişi hayatını kaybetti ve ağır şekilde yaralandı. Kazalarda sürücülerin kask takmadığı gözlendi. Yapılan uyarılara rağmen birçok motosiklet sürücüsü, tedbir almadan trafiğe çıkıyor. Aşırı hız, kural tanımama, kask takmama, hatalı sollama gibi birçok etken onlarca sürücünün canını almaya devam ediyor.

KASK HAYATİ ÖNEME SAHİP

Kask, sürücüler için hayati bir önem taşıyor. Motosiklet kullanım alanının her geçen gün yaygınlaştığını söyleyen Bizim Motosiklet'in sahibi Celalettin Topçu, bilinçsiz kullanıcının çok olduğunu dile getirdi. Motosiklet sürücülerine kısa da olsa eğitimi şart gören Topçu, “Kask hayat kurtarır. Yaralanmaları azaltır. Koruma başlığı orta, ciddi ve ölümcül kafa yaralanmalarını yüzde 60 ile yüzde 75 arasında azaltır. Bu kadar önem arz eden şeye yeterince önem verilmiyor. Ne yazık ki Konya'da bu kurala pek uyulmuyor. Koruyucu başlıklar, sürücülerin trafiği görmesini engellemez, diğer şeritleri kontrol etme süresini uzatmaz.  Sürücünün işitmesini azaltmaz. Kaskların etkili olması için belirli standartlara göre üretilmiş olması gerekli. Yeterli şekilde darbeyi emebilecek sertlikte ve görmeyi etkilemeyecek şekilde tasarlanmalı. Motosiklet sürücülerinin kazalardan korunma ihtiyacı açık. Koruyucu başlıklar sadece kullanıldıkları zaman etkili olur” dedi.

MOTOSİKLET EHLİYETİ ALIN

Araba kullanma ehliyeti olan herkesin motosiklet kullanamayacağını belirten Topçu, motosikletin beceri isteğini ifade etti. “Motosiklet için ayrı bir ehliyet almak gerekir” diyen Topçu, şunları kaydetti: “Motosiklet kazalarında ya sürücülerin ehliyetsiz oldukları ya da yeterli tecrübe ve kullandıkları motosiklete özgü kullanma özellikleri ve sınırlarını bilmedikleri ortada. Sürücü kurslarında yeterli ve tam eğitimin sunulması ve diğer araç sürücülerinin motosikletlerle aynı trafik içinde nasıl davranacağının öğretilmesi gerekir.  Alkollü motosiklet kullanmak kazaların yine diğer bir nedeni. Motosikletin dengesini ayarlamak zor. Bu dengenin alkollü sürücüler ile ne kadar tehlikeli olacağını siz düşünün. Bütün motosiklet sürücülerini trafik kurallarına uymaya davet ediyoruz. Bu işi zevk alarak, güvenli bir şekilde yapmalarını tavsiye ediyoruz.”

EMRE ÖZGÜL 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri