Kasım ayında doğanlar daha sağlıklı

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Kasım ayında doğanların MS gibi immün sisteme bağlı hastalıklara yakalanma olasılığı daha az. 6 ay önce yani Mayıs ayında doğanlarda ise durum pek iç açıcı görünmüyor.

Londra'daki Oxford ve Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar yeni doğanların bağışıklık sistemini ve vücutlarındaki D vitamini seviyelerini test etti. Uzmanlar hamilelikteki D vitamini seviyelerinin etkileri üzerine daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. D vitamininin beyin ve vücudun diğer bölgeleri arasındaki mesajı iletmede faydalı olduğu düşünülüyor.

Doğum ayının MS arasında bir bağlantı olduğu da neredeyse kesin. Çünkü İngiltere'deki istatistikler Mayıs ayında doğanlarda MS'in yüksek oranda görüldüğü, Kasım'da doğanlarda ise daha düşük oranda görüldüğü belirlendi.

Bu araştırmada yeni doğanların kordon kanından örnekler alındı. Kasım ayında doğan 50 bebek ve Mayıs ayında doğan 50 bebeğin örnekleri incelendi. Kandaki D vitamini ve T hücreleri seviyelerine bakıldı ve virüslere, enfeksiyonlara karşı immün sistemin nasıl karşılık verdiği belirlendi.

Mayıs ayındaki bebeklerin D vitamini seviyesinin, Kasım ayında doğanlara oranla daha düşük olduğu görüldü. Kasım ayında doğum yapan anneler daha çok güneş gördükleri için doğan bebeklerde de D vitamini seviyesi daha yüksek oluyor. Uzmanlar T hücrelerinin seviyesinin de D vitamini seviyesi ile yakından ilişkili olduğunu düşünüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri