Kartal: Tarihin En İlginç Seçimi Oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, "AKP'nin amacı Recep Tayip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçtirerek sultanlık-halifelik karışımı bir başkanlık rejimini dayatmaktı." dedi.CHP İlçe Başkanı Hayrettin...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, "AKP'nin amacı Recep Tayip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçtirerek sultanlık-halifelik karışımı bir başkanlık rejimini dayatmaktı." dedi.

CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, beraberinde ilçe yönetimi üyeleri ile basın toplantısı düzenledi. 10 Ağustos cumhurbaşkanı seçimini değerlendiren Kartal, yapılan seçimin Cumhuriyet tarihinin en ilginç seçimlerinden birisi olduğunu söyledi. Seçim sonucunda AK Parti adayı Erdoğan'ın yüzde 1,5 gibi küçük bir oy farkı ile seçildiğini hatırlatan Kartal şöyle konuştu: "Bu seçimler öncelikle, adaylar arasında eşit demokratik bir yarış olmaması ve siyasi ahlak açısından meşruluğu uzun yıllar tartışılarak, vicdanları rahatsız edecek haksız bir rekabet ortamında yapılmasıyla akıllarda kalacak. Bir tarafta başbakanlık yetkilerini ve devletin tüm gücünü ve de AKP'li belediyelerin desteğini, siyasi ahlaka sığmayan, partizanca bir anlayışla son ana kadar kullanan bir başbakan, diğer tarafta ise Türkiye kamuoyunun önüne henüz 35 gün önce çıkmış ve irili ufaklı 10'un üzerinde siyasi, partinin destek vermesine rağmen, ekonomik olarak kısıtlı, dar bir bütçeyle yarışa ortak olmaya çalışan Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ve özellikle Güneydoğu illerimizde öne çıkan Selahattin Demirtaş. Tarihsel bir uzlaşmayla, en başta CHP ve MHP'nin adayı olarak ve daha sonra birçok partinin desteğini açıkladığı Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu bu kısa seçim sürecinde, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna yakışacağını halkımıza gösterdi. Bu açıdan cumhurbaşkanı seçimlerinde AKP karşıtı geniş bir mutabakatı sağlayabilmesi, tüm Türkiye'yi kucaklayabilecek, devlet adamlığına yakışır bir dil ve üslupla, insanlara saygı ile yaklaşması İhsanoğlu'nun çıkarılabilecek en iyi adaylardan biri olduğunu göstermiştir. Taksim Gezi parkındaki direnişlerde halk düşmanlığı tescillenen, 17 ve 25 Aralık 2013'te ayakkabı kutularındaki milyonlarca dolar ve Euroyla ülkeyi soyarken suçüstü yakalanan, 30 Mart 2014 seçimlerindeki sahteciliklerle demokrasi tarihinin en şaibeli seçimine yol açan, 13 Mayıs 2014'te Soma'daki madenci katliamıyla tüm yaldızları dökülen AKP'nin amacı Recep Tayip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçtirerek sultanlık-halifelik karışımı bir başkanlık rejimini dayatmaktı."

"GÜÇLÜ BİR DİRENÇ OLUŞTU"

Erdoğan'ın seçilmesinin nispi bir başarı olduğunu belirten Kartal açıklamasını şöyle sürdürdü: "12 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarına ve Tayyip Erdoğan'a karşı toplumda blok halinde güçlü bir direncin oluştuğunu da gösterdi. Bu nedenle 1,5 puanlık bir oy oranıyla seçimleri kazanmak, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda her istediğini kabul ettirip, yaptırabilecek avantajlı bir konum değildir. 12 Eylül 1980'deki askeri darbeden sonra yapılan anayasa referandumu ve cumhurbaşkanı seçimlerinde, Cunta'nın başı Kenan Evren yüzed 90'lık bir oy oranıyla seçilmişti. Bugün ise Kenan Evren'in ve cuntacıların durumu herkesçe biliniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri AKP açısından başarı gibi gösterilse de gerçek hiç de öyle değildir. İleriki günlerde bunu hep birlikte göreceğiz. AKP'deki gerilem artarak devam etmektedir."

"KARADENİZ EREĞLİ'DE KAN KAYBETTİLER"

AK Parti'nin Karadeniz Ereğli'de 30 Mart'taki konumunu koruyamadığını ve kan kaybettiğini iddia eden Kartal, seçimin Ereğli ayağına ilişkin şunları söyledi: "Devletin ve Ereğli Belediyesi'nin tüm gücünü kullanmalarına, psikolojik bir baskı ortamı oluşturarak çoğu mahalle ve köy muhtarını da belediye başkanının arkasında seçim çalışmalarında yanlarına almalarına rağmen, AKP sadece şehir merkezinde 2 binin üzerinde oy kaybetmiştir. Ya da bu oylar 30 Mart seçimlerinde CHP'den çalabildikleri, tüm haklı itirazlarımıza rağmen yeniden saydıramadığımız oylardır. Her şey ortadadır. AKP Ereğli'de oy kaybetmiştir ve bu durum artarak devam edecektir. CHP Karadeniz Ereğli ilçe örgütü, 30 Mart seçimlerinde Ereğli'de kaybetmenin şokunu üzerinden atarak tüm gücüyle bu seçimlere hazırlanmıştır. Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığının açıklanması ve seçim sürecinin başlamasıyla birlikte çalışmalarını hızlandıran örgütümüz, eski belediye başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, İl Genel Meclis üyelerimiz, kadın kollarımız, gençlik kollarımız ve emektar, cefakar partililerimizin katılımıyla geniş bir koordinasyon kurulu oluşturdu. Parti üyelerimizin küçük bağış ve dayanışmalarıyla oluşturulan kısıtlı bir bütçeye rağmen köy, belde ve mahallelerde birçok koldan canlı ve hareketli bir seçim çalışması yürütüldü."

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Teşkilatı'nda düzenlenen toplantıya önceki dönem Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Karadeniz Ereğli Belediye Meclis üyeleri, ilçe teşkilatı yöneticileri ve partililer katıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri