Karpuz ve kavun fiyatları el yakıyor

Ramazan ayından önce 50 kuruştan satılan karpuz ve kavun Çukurovada hasadın bitmesi ve Ege Bölgesinde karpuz ekiminin az olması nedeniyle fiyatlar yükselişe geç
Ramazan ayından kısa bir süre önce pazar ve marketlerde 50 kuruştan satılan karpuz 1 TL oldu. Adnan Menderes Toptancı Hali Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adnan Pirinç kavun ve karpuz fiyatlarında artışın sebebinin Ramazan ayının olmadığını belirtti. Karpuz fiyatlarındaki artışın nedeninin Çukurova’daki karpuz hasadının bitmesi olduğunu ifade eden Adnan Pirinç, “ Çukurova’da hasat bitti. Ege Bölgesinde de karpuz az ekildi. Konya’nın yerli üretim karpuzu ise daha çıkmadı. 15 günlük bir boşluk oluştu. 15 gün sonra fiyatlar düşmeye başlar. Her yıl ağustos ayının ilk 15 günü karpuz fiyatlarında bir dalgalanma oluşur. Karpuz ve kavun fiyatlarındaki bu artışın sebebi tamamen arz talep dengesinden kaynaklanmakta. Karpuz fiyatlarındaki bu artışın Ramazan ayıyla bir alakası yok” dedi.
SEBZE VE MEYVE FİYATLARI DÜŞECEK
Geçen sene Ramazan ayında tavan yapan sebze ve meyve fiyatları bu sene çok fazla yükselmedi. Sebze ve meyve Ramazan öncesi fiyatlardan satılmaya devam ediyor. Yerli ürünün bollaşmaya başladığı bu günlerde sebze ve meyve fiyatlarının düşebileceğini söyleyen Adnan Pirinç, “5- 10 yıl önce Ramazan ayı ürünün olmadığı vakitlere denk gelirdi. Bu yüzden Ramazan ayında fiyatlar ister istemez yüksek olurdu” diye konuştu. Sebze ve meyve üretiminde geçiş dönemleri  olduğunu aktaran, Adnan Pirinç, “  Kış seracılığından İlkbahar seracılığına geçiş ve seradan tarla üretimine geçiş olur. Bu geçişler sırasında da fiyatlarda bir dalgalanma meydana gelir. Hava şartlarında bir değişiklik olmazsa sebze ve meyve fiyatları daha da düşecektir. Bir hafta sonra soğan ve patates hasatları artar. Buda soğan ve patates fiyatlarının düşmesine sebep olacaktır” ifadesini kullandı.  
MEHMET ALİ ÖZYER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ramazan Haberleri