Karpuz fiyatları düşecek

Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Havaların ısınmaya başlaması ile vatandaş daha iyi bir karpuz yiyecek. Fiyatlar şuan için normal ama önümüzdeki haftadan itibaren karpuz fiyatlarında yüzde yüz düşüş olur” dedi

Yaz aylarının en çok tüketilen ve serinleten meyvesi karpuzun kilosu Sebze ve Meyve Hali'nde 2 ile 2.20 TL arasında değişirken; marketlerde bu fiyat 4 TL'ye kadar çıkıyor. Vatandaş, karpuzun hem pahalı hem de tatsız olduğunu söylüyor.  Görünümü canlı, büyüklüğü normalin üstünde olan karpuzların içi ise genelde bembeyaz oluyor. Üreticinin yüksek verim almak, erken hasat yapmak ve toprak kaynaklı hastalıkları engellemek için karpuza kabak aşısı vuruyor. Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç de karpuzun tadı ve fiyatları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

20 GÜN İRAN KARPUZU YEDİK

Adnan Pirinç, karpuz ile ilgili tek sıkıntının şuan itibariyle içinin tam olgunlaşmamış olması olduğunu dile getirdi. Vatandaşın sulu ve kırmızı bir karpuz yemesine sayılı günlerin kaldığını belirten Pirinç, şunları kaydetti: “Karpuzların içi yeterince pişkin değil. Bu ayın sonuna doğru istenilen karpuzlar tezgahlarda satılır. Fiyatları da baya aşağı düşer. Haziran ayı gibi de 70,80 kuruşa satılır.” Antalya'da sera karpuzlarının tüketici ile buluşmasının ardından karpuz fiyatlarının biraz daha düştüğünü söyleyen Pirinç, Türkiye'nin ilk 20 gün İran'dan ithal edilen karpuzları tükettiğini ifade etti. Pirinç, Adana ve Diyarbakır karpuzlarının tadının daha güzel olduğunu ve kısı süre içinde piyasaya sürüleceğinin müjdesini verdi.

YAZ MEYVELERİ MARKETTE PAHALI

Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber hem göze hem de mideye hitap eden yaz meyveleri, tezgahlardakiyerini almaya başladı. Meyve fiyatları; pazarda mevsim normallerinde seyrederken, marketlerde de 2 katı fiyatına satılıyor. Isınmaya başlayan havalarla birlikte yaz meyvelerinde de fiyat düşüklüğü yaşanıyor. Kayısı, yeni dünya, karpuz, erik, çilek, karadut; tezgahları süslerken, vatandaşlara göre fiyatlar hala cep yakıyor. Yaz mevsiminde sofraların vazgeçilmez meyvesi karpuzun kilogramı 4 liraya satılırken, kayısı kilosu 12 lira, armut 4 lira, erik 9 lira, çilek 8 lira, muz 10 lira, yeni dünya 9 liradan satılıyor. Satışlardan memnun olan Yalıhöyük Marketi İşletme Sorumlusu Fatih Çelik, meyve fiyatlarının iki haftaya kadar düşeceğini belirterek, "Fiyatlar daha da ucuzlayacak, şuan taze ve mevsiminde çıkan meyvelere talap var. Ucuzladıkça vatandaş daha çok rağbet gösterecek. Özellikle çileğin fiyatı düştükçe vatandaş daha çok talep gösteriyor" dedi. Çelik, fiyatların biraz daha düşeceğini bunun olması için mevcut yerli meyvelerin piyasaya sürülmesi gerektiğini aktardı. Esnafın fiyatların uygun olduğunu belirtmesine karşılık vatandaş, fiyatların yüksek olduğunu söylüyor. Özellikle erik, çilek gibi bazı meyvelerin geçmiş yıllara oranla daha yüksek fiyata satıldığını ve fiyatların bir an önce düşmesi gerektiğini ifade etti.

SEBZE SATIŞLARINDA DURGUNLUK VAR

Yazlık meyvelerin tezgahlara çıkarılmasıyla birlikte sebze satışlarının durduğunu kaydeden Çelik, 1-2 ay öncesine göre sebze fiyatlarının düşmesine rağmen satışlarının iyi olmadığını söyledi. Fiyatların ucuz olmasına rağmen vatandaşın sebze almamasını garip bulduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti: “Kış aylarında salatalık, kabak ve patlıcan gibi ürünlerin kilosu 6 lirayken, satışları yetiştiremiyorduk. Şimdi bu ürünlerin kilosu 2 liraya düştü fakat kimse alamaz oldu. Kış aylarında birçok yerde seralar bozuldu, çöktü. Bunun pazara yansıması tabi ki olacaktı. Bir de piyasada domates yok.İhraç ettiğimiz de var. Hal böyle olunca fiyatlarda 5-6 liraya çıkabiliyor.”

MARKETLERDE 2 KAT DAHA PAHALI
Büyük marketlerin açılmasıyla birlikte satışların günden güne bittiğini dile getiren pazarcılar ise bu gidişat karşısında ellerinden birşey gelmediğini söyledi. Konya'nın en büyük pazarı olan Nene Hatun Çarşısı'nda satışlardan mumnun olmayan pazar esnafları bir an önce halkın büyük marketlerden vazgeçip eskisi gibi pazara yönelmesini istedi. Esnaf Veli Önal, büyük marketlerin kredi kartı ile satış yapmasının pazarın cazibesini bitirdiğini ve halkı pazar yerinden alıp marketlere yönelttiğini söyledi. Önal, "Bizim sattığımız meyve ve sebzelerin aynısını büyük marketler, 2 katı fiyatla satıyorlar. Şuanda fiyatlar normalin üzerinde. Fiyatların köylü meyve, sebzelerinin çıkmasıyla düşmesini bekliyoruz" diye konuştu.  Vatandaşın fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirten Önal, kar oranlarından kaynaklanmadığını kar oranını oldukça düşük tutup sürümden kazanmaya çalıştıklarını ifade etti.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri