Karikatür çizerek bir nevi cihad ediyorum

Türkiye'de karikatür çizimi yapanların doğrudan olmasa da dolaylı bir yoldan gizli sansüre maruz kaldığını söyleyen Karikatürist Kadir Paçal, "Erbakan Hocamız, ''Hayat iman ve Cihat' der. Doğru da söylemiş. Ben de bir nevi karikatür çizerek cihad ediyorum

Merhaba Gazetesi Karikatüristi Kadir Paçal, okuma yazma öğrenmeden bile resim çizdiğini söyledi. İlk okulda resim derslerinde hep kendinin ön plana çıktığını hatırlatan Paçal, "Atatürk'ün portresini çizmek en zor resimlerden birisidir. Ben ilkokulda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün resmini çizmiştim" dedi. Yine o dönemlerde Konya çapında bir yarışmaya katıldığını aktaran Paçal, resminin çok beğenildiğini ve o resimle 1. olduğunu kaydetti. Yeteneğine kendi okulundaki öğretmenlerin bile inanamadığını söyleyen Paçal, "1. olduğum resmi, öğretmenlerim benim çizdiğime inanmamıştı. Daha sonra bütün öğretmenler toplandı. Bana bir resim çizdirdiler. Öğretmenlerin içinde resim çizdim. Bana verdikleri konu ile ilgili ortaya bir resim çıkaracağıma yine inanmıyorlardı. Ama verilen konu ile ilgili çok güzel bir resim çizdim. Toplum içinde yaşayan herkes, çocukların özelliklerini keşfedebilmeli ve onlara inanmalıdır. İnsanların önünü açmak gerektiği yerde, inanmamazlık yapmak doğru bir davranış değil. Orta okulda da çizdiğim resimler çok güzeldi. Sınıf arkadaşlarımın resim dersindeki ödevlerini ben yapardım, kendilerine getirip teslim ederdim. Resim derslerinin olduğu gün hele de öğretmenimiz ödev vermiş olsaydı o gün okula çanta çanta resimle giderdim. Sonra Meslek Lisesi'nde okumaya başladım. Benim hayal gücümü o dönemde de keşfedemediler. Meslek Lisesi'nde de teknik resimlerin çoğunu ben çizerdim. Hocaların çizemediği 3 boyutlu çizimleri, tahtada ben çizerdim. Bu işlerde önemli olan hayal gücünün zenginliğidir. Türkiye'de gençlerimiz teknik ve merakına göre yönlendirilmiyor" şeklinde konuştu.

KARİKATÜR BENİM İÇİN BİR SIĞINAK

Sanatçı kişiliklerin Konya'da ekmek yiyemediğini ve Konya'da sanatsal faaliyetlerin yeterince desteklenmediğini aktaran Paçal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Benim hayal gücüm ve hafızam etrafımdaki çoğu kişiden farklıdır. İster istemez gördüğüm her ne varsa aklımda kalır. Mesela bir otobüse bineyim. Bindiğim otobüsün içinde bir daha unutmam. İçinde ne varsa, kim varsa hepsini resme dökerim. Herhangi bir bilgisayarın parçasını görsem aynısını çizerim. İlkokul çağlarında çizgi film karakterlerinin hepsini çizerdim. Herkes resimlerimi beğenirdi. Ortaokulda sınıf panolarında hep benim çizdiğim karikatürler olurdu. Asılırdı çoğu. Çizgi film karakterlerini çamurdan bire bir kendim yapardım, kuruturdum ve boğaç boyayla boyardım. Resimden, karikatüre geçmemin de bir sebebi var. Türkiye'de şuanda insanların duygularını, fikirlerini kolayca ifade edebileceği bir ortam yok. Özgürce çıkıp bir ortamda düşündüklerini savunamıyorsun, hemen kişiye önyargıyla bakılıyor. Karikatür, güldürme amaçlıdır. İnsanları güldürürken, bir yandan da onları güldürme sanatıdır. Kısacası fıkraların görsel halidir. Resimden karikatüre geçiş amacım budur fakat hala resmi de bırakmış değilim"

GİZLİ VE PSİKOLOJİK BİR BASKI VAR

Karikatür çizmenin gerçekten zorlu bir uğraş olduğunu ifade eden Paçal, şunları kaydetti: "İnsan ister istemez biyolojik anatomik yapılara gidiyor. Herhangi bir eşyanın resmini çizmek daha kolay. Onu espriye döndürüp de çizmek ayrı bir marifet, ayrı bir zorluk. Erbakan hocanın bir sözü vardır 'Hayat iman ve Cihat' der. Aynen öyle biz de bu düsturda yaşıyoruz. Her Müslüman, cihadını bir yönüyle gerçekleştirmek zorunda. Biz de karikatür çizerek bir nevi cihad ediyoruz. Mücadele veriyoruz. Cihadın bir yolu da budur. Gizli sansür ve psikolojik sansür olmazsa, daha komik şeyler ortaya çıkar. Türkiye'de karikatür konusunda direkt bir baskı olmasa da ileride baskı göreceğini bildiğin için daha yüzeysel bir şekilde şuan çizim yapıyoruz. Bir insanın bir şeyler çizebilmesi için dertli olması gerekir. Kafası rahat olan bir kişi güzel eserler ortaya çıkaramaz. Şiir yazanlar, resim çizenler, beste yapanlar bakın onlara mutlaka hepsi dertlidir. İlhamın yeri ve zamanı da olmaz. Yemek yerken, yolculuk yaparken gelir. Ayrıca bir sanatçının gündemi de yakından takip etmesi gerekir. Kişinin belli bir birikiminin de olması kaçınılmazdır. Çizimden önce esprileri kağıda geçiriyorum. Diyalogları da yazıyorum. Eleme sürecine tabii tutuyorum."

MERHABA GAZETESİ'NDE ÇİZMEM MUTLULUK VERDİ

"Merhaba Gazetesi'nde çizmiş olduğumuz 8.yıl karükatürümüz var" diyen Paçal, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı: "Resmi bir katalog çalışmam yok. Fakat her türlü espriyi yapmışımdır yıllarca. Her alanı çizimlerimde kullanıyorum. Her olaydan espri çıkarabilirim. Yüzlerce çalışma yaptığım logo çalışmalarım var. Yörünge Hizmet Sitesi'nin logolarını ben çizdim. Emniyet Konut Logosunu ben yaptım. Sanayide eş, dost ve akrabalara hediye amaçlı çizimler yaptım. Lise, Üniversite iş çevresindeki karakterlerimi arkadaşlarımla paylaştım. Olumlu, güzel tepkiler aldım Çoğu arkadaşım isabetli bir karar aldığımı söyledi. Bu da bana ayrı bir motivasyon katmış oldu. Merhaba Gazetesi'nde çizime başlamadan önce duyanlar tarafından çok güzel tepkiler aldım. Konya'da böyle bir şeyin yapılmasının insanlara mutluluk verdiğini gördüm. İnşallah bundan sonraki süreçte daha güzel işler yapacağız."

EMRE ÖZGÜL

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri