Kardeşliğimiz sürecek

Cumhurbaşkan Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, "Ortadoğu tarihten bu yana medeniyetin beşiği konumundadır. Kardeşliğimize göz dikenlere inat kardeş kalmaya devam etmeliyiz" dedi

Irak Türkmeneli Dernekler Federasyonu'nun düzenlediği "Mevlana İkliminde 2. Irak Sağlık Sektöründe Dayanışma Kurultayı" Ramada Otel'de gerçekleşti. Kurultaya Irak Büyükelçisi Hisham Al Alawi, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, Ak Parti Milletvekili Mustafa Kabakcı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Irak ve çeşitli ülkelerden çok sayıda doktor katıldı.   Yurt Dışındaki Iraklı Doktorlar Derneği Başkanı Aydın Beyatlı, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Iraklı doktorlar ile Konya'da bir araya geldiklerini belirterek, ülkelerindeki sağlık sorunlarının çözümünü konuşacaklarını söyledi. Beyatlı, bir otelde düzenlenen, Mevlana İkliminde 2. Irak Sağlık Sektöründe Dayanışma Kurultayı'nda, Irak'ın yeniden yapılanmaya ihtiyacı olduğunu ifade etti. Sağlık hizmetlerinde topyekün kalkınma için doktorların ve sivil toplum kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluğa dikkati çeken Beyatlı, şöyle konuştu: "Vatandaşlara hizmet etmemiz gerekiyor. Irak'taki sağlık hizmetlerine katkı sağlamak için bu kurultayı tertip ettik. Mevlana'nın hoşgörüsü altında toplandık. Mevlana'nın vuslatının 743'üncü yıl dönümünde dünyanın dört bir yanından Iraklı doktorlarla buluştuk. ABD, İngiltere, İsveç ile birçok Avrupa ülkesinden doktorlarımız Konya'ya geldi. Iraklı doktorların kendi gözünden ülkelerindeki sağlık sorunlarının çözümüne ilişkin görüşlerini masaya yatıracağız."

 Irak Diyale Sağlık Genel Müdürü Ali Timimi ise terör örgütlerinin İslam'a zarar veren görüntüsünün yanında kan döktüğünü ve insanları öldürdüğünü söyledi. Irak'ta Sağlık Bakanlığının en önemli kurumların başında yer aldığına işaret eden Timimi, yılda ortalama 80 milyon müracaata cevap verdiklerini aktardı. Timimi, ülkesinde 2 bin 600 sağlık merkezi ve 253 hastanede sağlık hizmeti verildiğine dikkati çekerek, "Sivil ve asker yaralılara sahra hastanelerinde ve mobil sağlık istasyonlarımızla tedavi imkanı sağlıyoruz. Savaşlardan dolayı bu hizmetlerin yerine getirilmesinde mali sıkıntılar çekiyoruz." dedi. Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi de Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin bölge siyaseti açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Kurultaya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Iraklı doktorlar katıldı.

BİRLİK OLMAK ŞART

Medeniyetin ve gelişmenin kültür birliğinden geleceğini ifade eden Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Ayşe Türkmenoğlu, "Ortadoğu tarihten bu yana medeniyetin beşiği konumundadır. Tarih boyunca baktığınızda ortadoğuda sürekli savaşların olduğu ve birliğe karşı olunduğunu görürsünüz. Ortadoğu toprakları peygamberlerin doğduğu yerdir. Bu sebepten o topraklar kutsaldır ve bereketlidir. Tüm insanların gözü bu topraklardadır. Türkiye'de sağlık sektörü her geçen gün ilerlemekte ve gelişmektedir. Bu yüzden bizim kardeşliğimize göz dikenlere inat kardeş olmaya, kardeş kalmaya devam etmeliyiz. Bu kurultay bu sebeple birlik adımlarını atmakta önemli bir basamaktır" dedi.

AĞLAMAKTAN BAŞKA BİRŞEY YAPTIĞIMIZ YOK

Yıllardan bu yana gelen islam kardeşliğinin günümüzde fazlasıyla zarar gördüğünü ve bu konuda somut çalışmaların olmadığını dile getiren  eski Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, "Osmanlı döneminde Irak barış ve kardeşlik içinde yaşamakta idi. Emperyalistlerin son 50 yılda halklar arasında ektiği nefret tohumu ve ötekileştirme politikası alevlenmiştir, etnik ve mezhebi hassasiyetler tehlikeli konuma gelmiştir. Bugün Irak’ın yeniden yapılanması demokratik barış ortamın ihdası ve uluslar arası mahfilde hak ettiği yere gelmesi için Irak’taki tüm katmanlar bir araya gelmeli birliktelik içinde mücadele etmelidir. Geçtiğimiz bu hassas ve tehlikeli dönemde etnik ve mezhebi ayrımcılık tuzağına düşülmemelidir. Ağlamaktan üzülmekten başka birşey yapılmıyor. Bu kurultay bu sebepten önemlidir" şeklinde konuştu.

KARDEŞLERE KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIKTIR

Mevlana'nın hoşgörüsü doğrultusunda Selçuk Üniversitesi'nin de kardeş ülkelerden gelen öğrencilere kapılarının her daim açık olduğunu ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mustafa Şahin, "Hem ülkemiz ve hem tarihi v kültürel bağlarımız olan kardeş ve dost ülkelere ve kardeşlerimize hizmet etme noktasında üniversitemizin tüm birimlerini seferber etmeye hazırız. Iraklı dostlarımızla  da sürekli seferberlik halindeyiz ve sürekli görüşmeler yapmaktayız. Yaklaşık üç yıl önce ırak hükümeti tarafından desteklenen bir projeyi o dönemin yönetiminin karşı çıkmasına rağmen hayata geçirmiştik. Irak'tan özellikle lisansüstü eğitim almak üzere birçok öğrenciyi üniversitemize kabul ettik. Önümüzdeki dönemlerde de sürdürmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

TOLGA PARLAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri