KTO Karatay Üniversitesi tarafından ''sınav kaygısı ve sınav sürecinde anne baba olmak'' konulu konferansa düzenlendi.
KTO Karatay Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Ali Bozgedik, konferansta yaptığı konuşmada, sınav kaygısının sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan durum olduğunu belirtti.
Normal düzeydeki bir kaygının kişiye performansını yükseltme açısından yardımcı olduğunu ifade eden Bozgedik, yaşanan kaygının yoğunluğunun kişinin enerjisini verimli bir biçimde kullanmasını engellendiğini söyledi.
Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin çalışmalarını planlamakta, doğru düşünmekte, konsantre olmakta ve çalıştığı konuları hatırlamakta güçlükler yaşadığını vurgulayan Bozgedik, şunları kaydetti:
''Sınav esnasında 'soruları yanıtlayamazsam' ya da 'her şeyi unuttum' gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın ve rahatlamak için doğal bir şekilde burnunuzdan nefes alın. Aldığınız nefes, göğüs kafesinizi değil, diyaframınızı aşağı doğru itip karnınızı şişirsin. Nefesinizi bir iki saniye tutun daha sonra ağzınızdan verin. Olumlu düşünün ve kendinizle olumlu diyaloglar içine girin. 'Ben bu sınavı başarabilirim', 'kendimi rahat hissediyorum' ve 'her şey yolunda' gibi cümlelerle kendinizi rahatlatın.''
Bozgedik, öğrencilerin özellikle sınav öncesinde kendini diğer sınıf arkadaşlarıyla kıyaslamaması gerektiğine dikkati çekti.
Öğrencilerin bu dönemde aileleri tarafından kendilerine yöneltilen stres sebebi sözlere fazla tepki göstermemeleri ve bunları duymazdan gelmeleri gerektiğini anlatan Bozgedik, ailelerin bu dönemde çocuklara karşı davranışlarını iyi ayarlamaları gerektiğini dile getirdi.
Karatay Üniversitesi'nden sınav kaygısı konferansı
KTO Karatay Üniversitesi tarafından ''sınav kaygısı ve sınav sürecinde anne baba olmak'' konulu konferansa düzenlendi