Karatay Medresesi yeniden ziyarete açıldı

3 Nisan 2015 tarihinden beri bakım ve onarım çalışmaları nedeni ile kapalı olan Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi yeniden ziyaret açıldı.

Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi bakım onarım çalışmaları nedeniyle Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler genel Müdürlüğü'nün 03.04.2015 tarih ve 65336 sayılı makam onayı ile 15.12.2015 tarihine kadar ziyarete kapatılmıştı. işlerin uzaması nedeniyle Müze geçtiğimiz güne kadar kapalı kaldı. Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılan bakım ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra Konya Müze Müdürlüğü tarafından yeniden teşhir-tanzim çalışması yapılan Karatay Medresesi Çini eserler Müzesi ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Karatay Medresesi, II. İzzettin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından, Miladi 1251 yılında yaptırılmış, mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak ziyarete açılmıştı.

Medrese, Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere “kapalı avlulu medrese” plan tipinde tek eyvanlı ve tek katlı olarak yapılmış olup giriş doğudan gök ve beyaz renkli mermerden yapılmış kapı ile sağlanmakta iken Selçuklu devri taş işçiliğinin eşsiz bir örneği konumundadır. Medresenin kapısının üzerinde yapımı ile ilgili kitabesi yer alırken kapının diğer yüzeylerinde seçme ayet ve hadislere yer buluyor.

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri