Kararı hükümet verecek

SGK ile özel diş hekimleri arasındaki sözleşmenin imzalanmamasını değerlendiren KDO Başkanı Tayip Turan Ekinalan, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ve son kararı hükümetin vereceğine dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 14 bin diş hekimi ile yapacağı sözleşme henüz imzalanmadı. SGK, diş hekimleriyle anlaşırsa Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı çalışanlar, özel çalışan diş hekimlerine fark ödeyerek tedavi olabilecek. Sigortalıların serbest diş hekimlerinden ücretsiz yararlanabilmelerine dönük çalışmalarda sona gelindiği ve Ağustos ayından itibaren serbest diş hekimlerinin kapısının bütün sigortalılara açılacak haberi vatandaşları umutlandırmıştı. Fakat anlaşmanın yapılmaması özel diş hekimlerinden yararlanmak isteyen SGK’lıların umutlarını söndürmeye başladı. Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Diş Hekimleri Odası Başkanı Tayip Turan Ekinalan, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını belirtti.
ÇALIŞMA BAKANI ‘ANLAŞMA YOK’ DEDİ
SGK’lılara özel diş hekimlerinden hizmet alımı getirilmesi noktasında ilgili kurumlarla çalışmaların başlanıldığını anlatan Tayip Turan Ekinalan, bu süreç içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı yetkilileri ile toplantılar ve teknik çalışmaların yapıldığını dile getirdi. Ekinalan, “Bu toplantılar sonucunda ilgili yetkililer en geç Eylül ayında hizmet alımının başlayacağını söylediler. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in ekonomik kriz dolayısıyla hizmet alımının yapılamayacağı yönündeki açıklamaları tüm çalışmaların boşa gitmesine neden olmuştur” dedi. Hükümetin ekonomik krizi bahane gösterdiğini aktaran Ekinalan, fakat bu durumun vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanmasının önüne geçmemesi gerektiğini ifade etti.
“SON DURUMU TEKRAR GÖRÜŞECEĞİZ”
SGK’lıların özel diş hekimi muayenelerinden yararlanması için 3 Mart’ta 33 diş hekimi odası başkanı ile Ankara’da bir araya geleceklerini anlatan Ekinalan, yeni yol haritasını belirleyeceklerini söyledi. Ekinalan, “Bugün Hükümet eczanelerle, özel hastanelerle anlaşıyor. Hatta son yönetmelik ile özel hastaneleri standartlara ayırarak yüzde 70’lere varan fark almasını sağlıyor. Fakat diş hekimleriyle anlaşmıyor. Vatandaşları ağız ve diş sağlığı merkezlerine muhtaç ediyor. Günlerce sırada bekleyen hastalar var. Bu kurumlarda çalışan doktorlar günde onlarca hastaya baktıkları için yorgun düşüyorlar” diye konuştu. Bu amaçla SGK ile anlaşmanın imzalanması için yoğun çaba içerisinde olduklarına değinen Ekinalan, sözleşmenin imzalanması için kendilerinin hazır olduğunu, ancak son kararı hükümetin vereceğine dikkat çekiyor.
“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE YIĞILMALAR OLUYOR”
Vatandaşların ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşmak için sadece kamu kurumlarına başvurduğuna işaret eden Ekinalan, kamu yatırımlarının son derece yetersiz olması nedeniyle vatandaşların hizmet alabilmek için aylarca sıra beklediğine dikkat çekti. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nin sayısında hızlı bir artışın görüldüğünü aktaran Ekinalan şöyle konuştu: “Ağız ve diş sağlığı merkezleri koruyucu tedavi amaçlı kurulmuştur. Vatandaşlara ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirmek gibi bir görevi vardır. Fakat siyasi hükümetler bu kurumları istihdam alanı olarak kullanmışlar ve teknik donanım ile tedavi merkezleri haline getirmişlerdir. Buna rağmen ise bu merkezlerdeki yoğunluğu gideremediler.” Ekinalan, Türk Diş Hekimleri Birliği’nin sunduğu proje ile halkın ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşmasının kolaylaşacağını kaydetti.
“RANT BEKLENTİMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Bu uygulamadan diş hekimlerinin bir rant uygulamasının söz konusu olmadığının da altını çizen Ekinalan, tüm kararların hükümet tarafından verileceğini vurguladı. “Ödenecek tavan ücretlerden fark ücretlerine kadar hepsinin SGK tarafından belirlenecek” diyen Ekinalan, “Anlaşmaya varılırsa diş hekimlerinin muayenehanelerinin medula sistemiyle entegrasyonu sağlanacak. Böylece diş hekimine giden hastanın bilgisayara girişi yapılarak kayıt altına alınacak. Çeşitli yolsuzluk ve suiistimallerin önüne geçmek için diş hekimlerine aylık kota verilecek. Diş hekimi, kotanın üzerinde hasta tedavi etse bile bunların parasını SGK'dan alamayacak” dedi. Anlaşma sağlansaydı serbest diş hekimine giden vatandaşın özel hastanede olduğu gibi belli bir miktar fark ücreti ödeyeceğine anlatan Ekinalan şunları kaydetti: “Bu miktarın özel hastanelerde olduğu gibi yüzde 30'u geçmemesi üzerinde duruluyor. Diş tedavisi pahalı olduğu için sadece dolgu, kanal tedavisi, parlatma ve diş taşı temizleme gibi koruyucu tedavilerden SGK’lıların yararlanması gerektiğini belirttik. Diş protezi gibi pahalı tedavileri ise vatandaş kendisi ödesin dedik. Zaten devletin belirlediği bir bütçe kapsamında tedavi uygulanacaktır”
HASAN AYHAN
 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri