“Karar ver, bırak”

Toplum sağlığına ve milli ekonomiye büyük zarar veren sigaraya karşı devletin her birimiyle mücadele başlatması gerektiğini söyleyen Dr. Kutsi Öncü, bunun sağlıklı bir toplum için önemli olduğunun altını çizdi


Dr. Kutsi Öncü, bütün dünyada sağlığa zararlı olduğu kabul edilen, buna rağmen ülkemizde milyonlarca kullanıcısı bulunan ve kullanıcısı artan sigaranın artık gelişmiş ülkelerin bir sömürü aracı olduğunu söyledi. Sigara tüketiminin gelişmiş ülkelerde daha düşük oranda ve bu oranın her geçen yıl düşüş yaşandığını ifade eden Özel Nakiboğlu Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Kutsi Öncü, buna karşılık geri kalmış ülkelerde ise bu oranın çok fazla olduğu ve her geçen yıl da artış gösterdiğini ifade etti. “Sigara, gelişmiş ülkelerde üretiliyor, geri kalmış ülkelere satılıyor” diyen Öncü, sigaranın artık gelişmiş ülkelerin bir sömürü aracı olduğunu kaydetti. Bazı önemli hastalıkların yüzde 90 oranında sigara içenlerde görüldüğünü ifade eden Öncü, “Akciğer kanseri yüzde 90 sigara içenlerde görülürken, yüzde 10 içmeyenlerde görülüyor. Yine ani yığılıp kalma hastalıkları da yüzde 80 sigara içenlerde görülmekle birlikte meme, prostat, mesane kanserleri de büyük oranda sigara içenlerde görülüyor. Bütün bunların yanında sigara kullanımı, genel hastalıklara yüzde 40 yatkınlık oluşturuyor” dedi.
“SİGARAYA HARCANAN PARAYLA ÜLKEMİZİN DIŞ BORÇLARI KAPATILIR”
Sigara nedeniyle hastalananlara devletin yıllık onlarca katrilyon TL para harcadığının altını çizen Dr. Öncü, “Ülkemizdeki 2,5 milyon Kronik Obstrüktif Akciğer Hastası (KOAH) vatandaşlarımızın devlete maliyeti aylık 2,5 katrilyon TL. Diğer harcamalarıyla sigara, ülkemizde yıllık katrilyonlarca paranın tabiri caizse duman olmasına neden oluyor.” ifadelerine yer verdi. Sigaranın hem toplum sağlığını ve hem de milli ekonomiyi tehdit ettiğini söyleyen Dr. Öncü, “Devlet nasıl kızamık hastalığı, verem hastalığı gibi bulaşıcı hastalıkla mücadele ettiyse, eğitim, sağlık, ekonomi gibi bütün birimleriyle sigaraya karşı mücadele başlatmalıdır. Aile düzeyinde başlatılacak sigarayla mücadelede başarılı olunacağına inanıyorum. 5-10 yıllık bir ciddi mücadelenin sonucunda elde edilecek tasarruflar ile ülke dış borçları ödenebilir” ifadelerini kullandı.
“KÖTÜ ÖRNEK TEŞKİL EDİYORUM”
Sigara bırakmada kişinin önce karar vermesi gerektiğini belirten Dr. Öncü, “Sigara kullanan kişi kendi kendine şunu demeli: ‘Benim bu sigaraya verdiğim para çoluğumun-çocuğumun rızkı, devletimizin kasasından çıkan paramızdır. Hem ben bunu kullanarak toplumda kötü örnek teşkil ediyorum. Bunların yanında bazı zümrelerin sömürü düzenlerine hizmet ediyorum’ diyerek sigarayı bırakmaya karar vermesi gerekiyor. Biz bu kararı vermiş kişilere çeşitli yöntemlerle yardımcı oluyoruz. Ancak birey kendisi buna karar vermediyse, hiç kimse ona yardımcı olamaz” diye konuştu. Öncü, günde 2-3 litre su içilerek, her seferinde 200 gramdan az olmamak şartıyla 3-5 defa yoğurt yiyilerek ve çay, kahve, kola gibi nikotin içeren içeceklerden biraz uzak durularak sigara bırakmanın kolaylaşacağını belirterek, ancak kişinin kararlı olması durumunda hiçbir şey yapmadan da bırakabileceğini söyledi.
ELEKTRONİK SİGARANIN FAYDASI YOK, ZARARI ÇOK
Bir dönem sigara bırakmaya yardımcı olduğu düşünülen elektronik sigaraya da değinen Dr. Öncü, “Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de yaptığı araştırmalar sonucunda elektronik sigara, kalp krizleri ve ani ölüm sendromlarına neden olduğu için yasaklanmıştır. Sağlığa çok zararlı olan elektronik sigaranın bir adedinden çıkan nikotin miktarı, bir paket normal sigaradakine eşit durumdadır. Bundan dolayı da elektronik sigara normal sigaradan çok daha tehlikeli ve zararlıdır” ifadelerine yer verdi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri