Karar tanımıyorlar

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Trump'ın Kudüs kararı reddedildi. Prof. Dr. Murat Çemrek, "Çoğunluk sağlansa da karar bağlayıcı olmayacak gibi. ABD, düşüncesinden vazgeçmez. Tarihte bu gerçeğe defalarca şahit olduk" dedi

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık'ta yaptığı bir açıklama ile İsrail'in resmi başkentini Kudüs olarak tanıdığını söyledi. Söylemlerin ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul'da olağanüstü toplandı ve Filistin'in başkentinin "Doğu Kudüs" olarak tanındığı belirtti. Türkiye ve Yemen, olayı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na taşıdı. Bu önemli adımın ardından, ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören tasarı oylandı. 128 ülkenin oylarıyla tasarı kabul edildi. 9 ülke ABD'nin kararını desteklerken, 35 ülke ise çekimser kaldı. Siyonist İsrail Rejimi Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ABD'nin Kudüs kararını geri almasını öngören bir tasarıyı onaylamasının ardından ilk açıklama geldi. Netanyahu "Kararı reddediyoruz" ifadelerini kullanırken Trump'a da teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs tasarısının BM Genel Kurulunda kabulüne ilişkin, "Kudüs konusunda BM Genel Kuruluna sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. Bu arada BM’nin insan haklarından sorumlu yöneticisi Zeid Ra’ad el Hüseyin Trump’a eleştirilerini yumuşatması konusunda baskı altında olduğunu söyleyerek istifa etti.

BM'DEKİ BAZI KARARLAR HAYATA GEÇİRİLEMEDİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, (BM)'de alınan Kudüs kararını değerlendirdi. Çemrek, "Çıkan karar, bağlayıcı olmaz" dedi. Daha önce farklı konularda BM'de yüksek oy ile alınan kararların olduğunu fakat bu kararların uygulamaya geçirilemediğini hatırlatan Çemrek, ABD'nin Kudüs kararından vazgeçmeyeceğini dile getirdi. Kudüs'ü BM'ye taşıyan Türkiye ve Yemen'in ortak çalışma ve tutumunun takdire şayan olduğunu ifade eden Çemrek, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Diplomatik açıdan önemli adım. Suudi Arabistan Kudüs sürecinde neden çekimser davrandı? Konu BM'ye taşınsa, çoğunluk ABD aleyhine bile karar alsa sonucun bağlayıcı olmayacağını biliyor. Bir de İran ile temel sıkıntıları varken, Filistin'i gündemlerinde tutmazlar. Trump, zaten seçim kampanyasında Kudüs'ü İsrail'in başkenti yapacağını vaad etmişti."

ABD'Yİ DESTEKLEYEN ÜLKELERİN ESAMESİ YOK

Trump'ın oylama sürecindeki tehditleri ile alakalı kendisine yöneltilen soruları da cevapsız bırakmayan Çemrek, ABD'yi destekleyen ülkelerin uluslararası anlamda esamesi olmadığını da konuşmalarına ekledi. Çemrek, "ABD, kendi istediği fikrin zıddını oylayan ülkeler üzerinde maddi ambargo uygulayabilir" şeklinde konuştu. "Aksi oy kullanan ülkelerin hepsine ABD bir ambargo uygulayamaz" diyen Çemrek, konuşmasını şöyle tamamladı: "Oylamaya 172 ülke katıldı. Oylamada 128 ülke tasarıyı kabul etti, 9 ülke reddetti, 35 ülke çekimser kaldı. Tasarıya ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Micronezya, Nauru, Togo ve Palau ret oyu verdi. ABD Başkanı Donald Trump oylama öncesi, 'Hem bizden para alıyorlar, hem de aleyhe oy kullanıyorlar. İyi izliyoruz, kaydedeceğiz' demişti."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri