Karapınar'dan dünyaya çölleşme uyarısı

''Karapınar'dan Dünyaya Çölleşme Çağrısı Projesi'' kapsamında, TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) tarafından düzenlenen ''Tarım Danışmanları Eğitimi Toplantısı'' Karapınar'da yapıldı.

Belediye Meclisi Salonu'ndaki toplantıya, Kaymakam Osman Beyazyıldız, Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, TEMA Projeler Bölüm Başkanı Mustafa Uzbilek, TEMA Proje Koordinatörü Süreyya İsfendiyaroğlu, Konya Toprak ve Su Kaynakları Enstitüsü Müdürü Dr. Çetin Palta, TEMA Konya İl Temsilci Yardımcısı Osman Ermişler, TEMA Karaman Temsilcisi Musa Ceyhan, İl Tarım Müdürlüğü görevlileri ile çok sayıda tarım danışmanı katıldı. 
Kaymakam Beyazyıldız, toplantıda, dünyanın çevre konusunda çok ciddi tehlikeler içerisinde olduğunu belirtti. Beyazyıldız, ''Karapınar, Türkiye'nin en az yağış alan yeri. Çevre konusunda önemli sorunları mevcut, çölleşme tehlikesi bölgenin üzerinde durduğu çok önemli bir konu. İlçede ağaçlandırma ve mera ıslahı çalışmasına daha fazla önem verilmesi gerekir.'' dedi. 
TEMA Projeler Bölüm Başkanı Uzbilek ise Vakıf üyelerinin toprak sevgisinin ve yaptıkları çalışmanın örnek olduğunu kaydetti. 
Çevre ve ağaç konusunda herkesin bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Uzbilek, ''Dünyanın birçok ülkesinde çölleşme ile ilgili önemli çalışmalar yapılıyor. Dünya nüfusunun artması ile birlikte bu sorunlar karşımıza çıkıyor. Karapınar, geçmişten günümüze çölleşme ile ilgili yapılan başarılı mücadelede örnek olmuştur.'' diye konuştu. 
TEMA Konya İl Temsilci Yardımcısı Osman Ermişler de Konya'da 23 bin üye ile büyük bir kitleye sahip olduklarını belirterek, şunları kaydetti: 
''Bölgemizde eğitim çalışmasına büyük önem veriyoruz. Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklara verdiğimiz eğitimlerle onların çevre ve çölleşme konusunda bilinçli olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Köy okullarında arasında kardeş okul uygulamasıyla da yavru Temacıların bulundukları bölgede faaliyet göstermesini amaçlıyoruz.'' 
Daha sonra Verimlilik Artırma Teknikleri Dr. Ufuk Karadavut ''Sürdürülebilir Agro Eko Sistem Yaklaşımları'', Dr. Çetin Palta ''Sulama sistemleri'', Dr. Ali Fuat Tarı ve Dr. Aynur Özbahçe tarafından ''Gübreler ve Gübreleme'' konularında katılımcılara bilgi sundu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri