Konya AFAD İl Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri tarafından Karapınar bölgesinde Temmuz ayından bu yana yapılan arazi çalışmasında 505 adet obruk tespit edildi. Konya İli Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü Karapınar Çevresinde Obruk Alanları’nın Belirlenmesi Projesi kapsamında Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlileri yaklaşık 5 aydır oluşan obrukları tespit ediyordu. Hazırlanan Yer Hareketleri Final Raporu AFAD Konya İl Müdürü Yıldız Tosun’a teslim edildi.
SİSMİK HAREKETLERLE BİR İLİŞKİ TESPİT EDİLEMEDİ
Araştırma ekibinin başkanlığını yapan KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “31 Ekim 2020 tarihi itibariyle Karapınar ve çevresinde çeşitli büyüklük ve boyutlarda 505 adet obruk belirlenmiş ve konumları kaydedildi. 505 adet obruğun bütün fiziksel ve geometrik özellikleri belirlenerek, bunların jeolojik etkenlerle olan ilişkileri ortaya konulmuştur. Bu değerlendirmelerle obrukların uzun eksenlerinin 0,75 metre ile 900 metre arasında, kısa eksenlerinin 0,75 metre ile 784,7 metre arasında ve derinliklerinin 0,25 metre ile 134 metre arasında değiştiği görülmüştür. Obrukların uzun eksenlerinin de büyük çoğunlukla yöredeki fay sistemlerine paralel olarak yönlendiği ortaya konmuştur. Bölgenin sismik kayıtları ile obruk oluşukları karşılaştırılmış ve obruk oluşumları öncesi ve sonrasında sismik hareketlerle ve sistematik bir ilişkinin olmadığı sonucuna varılmıştır.
Obruk oluşumlarının ve bundan sonra yeni oluşacak potansiyel alanların belirlenmesi için yöredeki faylanmaların ve yüzey faylanmalarının derinlere doğru gidişlerinin ve Karapınar havzasının yapısının ve litolojik çökel özelliklerinin jeofizik yöntemlerle saptanması gerekmektedir. Jeofizik incelemelerin yapılacağı alanlar tespit edilmiştir” dedi.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN