Karapınar için birleşelim

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, enerji sektöründeki gelişmeler ve Konya Şeker yatırımları hakkında bilgi verdi. Konuk, "Hedefimiz gıdada dünyada ilk 5'e girmek olacaktır. Enerjide de yatırımlarımız devam edecek" dedi.

Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Konya’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Konuk, Konya Şeker’in 1.5 yıl önce aldığı Kangal Termik Santrali ve geçen hafta en yüksek teklifi verdiği Soma B Termik Santrali ihalesini hatırlatarak, “Bir çiftçi kuruluşunun enerji sektöründe ne işi var?” sorularıyla karşılaştığını söyledi.

Konya Şeker'in artık enerjide de söz sahibi olan bir şirket haline geldiğini dile getiren Konuk, “Biz kuruluşundan itibaren sıra dışı olan bir şirketiz. Türkiye’de kooperatifçiliğin pek bilinmediği dönemde, bir şeker fabrikasını kooperatifçilik marifetiyle inşa ederek yola çıkıp bir sanayii yapılanması gerçekleştirmiş bir kooperatifiz. Enerji özelleştirmelerine ilgimiz Soma ile başlamadı, Kangal Termik Santrali’ni almamız da tesadüf sonucu değildir. Konya Şeker olarak biz Kangal Termik Santrali özelleştirmesinden önce Seyitömer Termik Santrali özelleştirmesine de girdik. Yatağan’a da, Tunçbilek’e de talip olduk. Seyit Ömer özelleştirmesinde de 2 milyar 78 milyon dolara kadar çıktık. O santral nasip olmadı, Kangal’ı 985 milyon dolarlık teklifimizle aldık. Konya Şeker, 61 yıldır şeker üretiyor. Ancak 61 yıldır elektrik de üretiyor. Yani bizim şeker işinden sonra en iyi bildiğimiz işlerden biri elektrik üretim" dedi.

KARAPINAR'I DIŞARIYA KAPTIRMAYALIM

Recep Konuk, Türkiye’de elektrik üretimi konusunda tecrübeye sahip iki kurum olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan biri termik santralleri bugüne kadar kuran Enerji Bakanlığı, diğeri Şeker Fabrikaları’dır. Türkiye’de kurulan her şeker fabrikası kendi tüketeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirilmiştir. Otoprodüktör lisansına sahip olan şeker fabrikaları kampanya dönemlerinde ürettikleri elektriğin fazlasını da enterkonnekt sisteme vererek ülkemizin elektrik enerjisi arzına katkı vermişlerdir. Bu anlamda pancar şekeri sanayi elektrik üretiminde 89 yıllık, Konya Şeker ise 61 yıllık bir tecrübeye sahiptir. Yani Konya Şeker, şeker sektöründeki uzmanlığı ve tecrübesi kadar, uzmanlık ve tecrübeye termik santral işletmeciliğinde de sahiptir.” Karapınar'a kurulması planlanan termik santral hakkında da konuşan Konuk, "Konya Şeker olarak Karapınar'a talibiz. Karapınar'ı dışarıya kaptırmamalıyız. Karapınar'a 10 milyar dolarlık bir yatırım yapılacak. 5 bin megawatt elektrik üretilecek. İşçisinden çiftçisine, simitçisinden çobanına kadar herkesin bu yatırıma ortak olmasını istiyoruz. Anadolu insanı kazansın. Anadolu'nun talihi değişmeli"diye konuştu.

ENERJİDE YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Konya Şeker’in 2010’da enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere Çoban Yıldızı A.Ş.’yi kurduğunu belirten Konuk, “Çumra Entegre Tesisi’ndeki termik santral ve Kangal Termik Santrali’nden sonra süreçte bir aksilik olmaz da Soma Termik B Santrali de bünyemize katılırsa Konya Şeker olarak ülkemizdeki toplam elektrik üretiminin yüzde 3,5’unu tek başımıza karşılayacak seviyeye ulaşacağız” dedi. Devraldıktan sonra Kangal Termik Santrali’nde elektrik üretiminin yüzde 60 oranında arttığını ifade eden Konuk, en çok merak edilen gıda ve tarım yatırımlarıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kangal ihalesini almamızdan beri bizim en çok muhatap olduğumuz soru ya da herkesin merak ettiği konu Konya Şeker’in ana faaliyet alanı olan tarım ve gıda dışında böylesine büyük bir yatırıma niye girdiği oldu. Bundan sonra tarım ve gıdaya yönelik yatırımlarımızın ivme kaybedip kaybetmeyeceği önemlidir. Biz dünyada iki sektörün stratejik önemde olduğunu, iki sektörün stratejik öneminin gelecekte daha da artacağını biliyoruz. Bunlardan biri gıda, diğeri de enerji sektörleridir. Biz ikisinde de yatırım iştahı yüksek bir şirketiz. İkisinde de büyüme kararlılığındayız. Biz kökümüzden asla kopmayacağız, kopamayız. Kangal ihalesinden sonra da hiç hız kesmeden tarımsal sanayi yatırımlarını yapmaya devem ettik. Dünyanın en büyük Et-Süt Entegre Tesisi Kangal’ı devralmamızdan sonra tamamlandı ve yatırım planlamasında bir aksama yaşanmadı. Kangal Termik Santrali’nin finansman sürecini Konya Şeker’in kasasından tek kuruş çıkmadan, kurumun ticari itibarı ve bilanço avantajlarıyla kredi marifetiyle çözecek şekilde organize etmiştik. Allah’a şükür Kangal üretiyor ve ürettiği ile de borcunu ödüyor. Konya Şeker’e tek kuruş yük olmadan üstelik de Konya Şeker’in bilançosuna katkı yaparak kendi finansmanını gerçekleştiriyor. Soma Termik Santralinde de aynı yaklaşım ve aynı süreç planlamamız devam edecek. Konya Şeker yine öz kaynaklarına dokunmadan, tarımsal sanayi yatırımlarında hız kesmeden ve üretici ortaklarına verdiği destekten taviz vermeden Soma Termik Santralini de bünyesine katacak. Yani tarım ve gıda sektörü bizim yine ana faaliyet alanımız olmaya devam edecek."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN - merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri