Karakaşoğlu: Türkiye’deki Teknik Bölümlerde Kadın Oranı Almanya’dan Yüksek

Alman Sosyal Demokrat Parti’nin eğitim bakanı adayı Yasemin Karakaşoğlu, Türkiye’de teknik bölümlerde, örneğin matematik veya diğer mühendislik bölümlerinde kadınların oranının Almanya’dan çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Parti’nin eğitim bakanı adayı Yasemin Karakaşoğlu, Türkiye’de teknik bölümlerde, örneğin matematik veya diğer mühendislik bölümlerinde kadınların oranının Almanya’dan çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Yasemin Karakaşoğlu, “Eski Doğu Bloku’ndaki ülkelerde kadınların bu alanlarda uzman olması çok doğal. Bu açıdan göçmenler Almanya’yı örnek olarak almasınlar. Göçmenler burada da modern, çağdaş ve ileriye dönük olduklarını göstermeliler, kalıplaşmış kadın-erkek rollerine takılı kalmamalılar.” dedi.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Peer Steinbrück’ün gölge kabinesinin eğitim bakanı Prof.Dr. Yasemin Karakaşoğlu, 11 Eylül seçimlerinde SPD’den milletvekili adayı olan Eva Högl ile başkent Berlin’deki Beuth Teknik Yüksek Okulu’nu ziyaret etti.

Steinbrück’ün seçim ekibinin eğitimden sorumlu uzmanı Prof. Dr. Karakaşoğlu, teknik bölümlerin toplum için öneminin üzerine durdu. Karakaşoğlu, “Geleceğimizin ana kaynağı teknolojinin geliştirilmesinde. Uzmanlar aranıyor ve aranmaya devam edecek. Ancak bu bölümler sadece erkeklere hitap etmiyor.” diyerek, Beuth’a yaptıkları ziyaret sırasında kendilerine sunum yapan kadın profesörlerin çok güzel örnek teşkil ettiğini söyledi.

Karakaşoğlu, “Bu yüksekokulda kadın bilim insanlarının oranı yüzde 30’lardaymış, ülke ortalamasından çok yüksek olması sevindirici. Ancak bu yeterli değil, daha yüksek olmalı.” diye konuştu.

Almanya’da teknik bölümlerde kadınların oranının hala çok düşük olduğunu vurgulayan Karakaşoğlu şöyle devam etti: “Türkiye’de teknik bölümlerde, örneğin matematik veya diğer mühendislik bölümlerinde kadınların oranı Almanya’dan çok daha yüksek. Eski Doğu Bloku’ndaki ülkelerde kadınların bu alanlarda uzman olması çok doğal. Bu açıdan göçmenler Almanya’yı örnek olarak almasınlar. Göçmenler burada da modern, çağdaş ve ileriye dönük olduklarını göstermeliler, kalıplaşmış kadın-erkek rollerine takılı kalmamalılar.”

Eğitimde fırsat eşitsizliğine de değinen Karakaşoğlu, “Öğrencilerin yüksekokullara gidebilmeleri hala kökenlerine bağlı, bu sorun hala mevcut. Sosyal tabakalar, kadın-erkek arasındaki eşitsizlik sorunları da devam ediyor. Anne-babasının akademik geçmişi olmayanlar sadece yüzde 23. Çok düşük bir oran, daha iyi destek vermeli ve üniversite okuma imkanını sağlamalıyız.” şeklinde konuştu. Karakaşoğlu, SPD olarak yüksekokulların öğretim kadrosunun en az yüzde 40’ı bayan olacak şekilde bir düzenleme getirmek istediklerini sözlerine ekledi.

Beuth Yüksekokulu’nun bulunduğu semtle bütünleştiğini ve çeşitliliğiyle temsil ettiğine dikkat çeken Eva Högl ise “Benim seçim bölgemdeki en önemli yüksekokul. Bu yüksekokul bu semtle bütünleşmiş ve Wedding’in çok çeşitliliğini de yansıtıyor. Profesör, doçent ve öğrencilerin çoğu göçmen. Bunu Prof.Dr. Karakaşoğlu’na göstermek istedim.” dedi. Bu teknik yüksekokulda hem öğretim kadrosu hem öğrenciler arasında kadın oranının oldukça yüksek olduğunun altını çizen Högl, yüksekokulun yuva ve üniversite yurdu açarak bilim dünyası ile sosyal hayatın buluşmasına önem verdiğini anlattı. SPD’nin eğitim konusuna önem verdiğini, seçim programında eğitime yılda 20 milyar Euro yatırım yapmayı hedeflediğini belirten Högl, seçim bölgesindeki Beuth’a da destek çıkmak istediğini sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri