Karakaş: Türkiye'ye Üretken Ve Sürdürülebilir Bir Eğitim Modeli Yakışır

Artvin'in Hopa ilçesinde, Hopa Sanayici ve İş Adamları Derneği (HOSİAD)'nin düzenlediği programa katılan işadamlarıyla kahvaltıda biraraya gelen Prof.

Artvin'in Hopa ilçesinde, Hopa Sanayici ve İş Adamları Derneği (HOSİAD)'nin düzenlediği programa katılan işadamlarıyla kahvaltıda biraraya gelen Prof. Dr. Eser Karakaş, Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu. Katılımcıların sorularını da cevaplayan Karakaş, günümüzün önemli konularından olan cari açık, ekonomik büyüme, ithalat, ihracat, siyasi ve eğitim konularına değindi. Ekonomik büyümenin önündeki en büyük engelleri eğitimsizlik, nitelikli girişimcinin az olması, huzur ve güven ortamının olmayışı şeklinde sıralayarak, ideolojik değil, üretken ve sürdürülebilir bir eğitim modelinin Türkiye’ye yakışacağını vurguladı. Almanya’da ortalama bir kişinin 13,5 yıl eğitim gördüğünü, bunun Türkiye'de sadece 6 yıl olduğunu aktaran Eser Karakaş, ihracatın sadece yüzde 3’ünü yüksek teknoloji ürünlerinin oluşturduğuna dikkat çekerek, bu problemin sürdürülebilir ve nitelikli eğitim modeliyle aşılabileceğini kaydetti.

Cari açığın, büyüyen ve üreten bir Türkiye'yi işaret ettiğini belirten Prof. Dr. Karakaş, büyüme oranının cari açığı belirlediğini söyledi. Günümüz Türkiye’sinin yıllık büyüme hedefinin yüzde 6 ve üzeri olması gerektiğini kaydederek, 1954-2004 yılları arasında toplam ihracatın 18 milyar dolar, 2004-2007 yılları arasında ise 22 milyar dolar olduğunu aktardı. Bu konuma gelinmesinde TUSKON'un önemli pay sahibi olduğunu vurgulayarak tebrik eden Karakaş, yurtdışına yatırımın Türkiye'yi ayakta tutup yürüteceğini söyledi. Cari açığın ise finanse edildiği takdirde hiçbir problem olmayacağını ve fırsat doğuracağını, Türkiye'nin Gümrük Birliği ülkesi olmasının avantajını kullanıp dünya reel pazarındaki 2,5 trilyon doların bir kısmını çekip bir açığını kapatabileceğini anlattı. Bunun olabilmesi için hukuki normlar gerektiğini hatırlatarak, huzur ortamının yatırımcıyı çekeceğini söyledi.

Türkiye'ye sadece bir sınır kapısından giren eroin miktarının yıllık cari açığa denk geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Karakaş, ayrıca askerî darbelerin ekonomik krizle meşru tabana oturtulmaya çalışıldığına dikkat çekerek, bu bağlamda istikrarın öneminden bahsetti. Hiçbir hükümetin, hem cari açığı azaltıp hem de büyüme hedefini yukarı çekemeyeceğini, bunun bir lokomotif gibi olduğunu, ne kadar büyüme olursa paralelinde o kadar cari açık olacağını kaydetti. Karakaş, cari açığı spor yapıp terlemeye benzeterek, hem spor yapıp hem terlememenin mümkün olmayacağını belirtti.

Daha sonra dernek adına kısa bir konuşma yapan Hüseyin Sinan Altunsoy, bu tür organizasyonları Hopa için düzenlemeye devam edeceklerini belirterek, Eser Karakaş'a teşekkür etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri