Karabuğday çölyak hastalarının umudu

Konya Aile Hekimleri Derneği tarafından hazırlanan, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na, 2012 teklif çağrısı döneminde, Leonardo Da Vinci, Hayat Boyu...

Konya Aile Hekimleri Derneği tarafından hazırlanan, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'na, 2012 teklif çağrısı döneminde, Leonardo Da Vinci, Hayat Boyu Öğrenme Programı Projeleri kapsamında sunulan ve AB tarafından desteklenmesine karar verilen 'Karabuğdayın Çölyak Hastalarının Beslenmesinde Kullanım İmkanlarının Araştırılması' isimli projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Anemon Otel'de yapılan tanıtım toplantısına Konya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Mustafa Kalaycı, Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Yılmaz, Anadolu Teknik Elemanlar Derneği Başkanı Reşat Kır, Çalışan Bayanlar Sağlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ebru Aksay katıldı. Toplantıda konuşan ve sözlerine çölyak hastalığını anlatarak başlayan Konya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Mustafa Kalaycı, çölyak hastalarının glutenli ürünlerle beslenemediğini, glutenli ürünlerle beslendiği takdirde hastalığının ölümle sonuçlanabileceğini aktardı. Kalaycı, “Bir çay kaşığı un, buğday ya da bulgurun sekizde biri miktarının tüketilmesi bile çölyak hastaları için hayati tehlike arz etmektedir. Dolayısıyla çölyak hastaları glutensiz gıdalarla beslenmek zorundadır. Gluten, günlük hayatımızda, insan beslenmesinde yaygın olarak kullanılan buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi ürünlerde bulunur. Bu ürünleri çölyak hastaları yiyemez. Bu nedenle çölyak hastalarının tüketeceği ürünler son derece kıt ve oldukça pahalı ürünlerdir. Bu nedenle gelir seviyesi düşük hastaların bu ürünlerden faydalanması her zaman mümkün olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

ÇÖLYAK HASTALARININ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK
Kalaycı. ülkemizde yaklaşık 800 bin, Konya'da ise 35 bin civarında çölyak hastasının yaşadığını ve bu projenin bu hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunu dile getirdi. Karabuğdayın dünyanın bir çok ülkesinde yetiştirilen, uluslararası ticarette yaygınlığı artan bir ürün olduğunu belirten Kalaycı, sözlerine şöyle devam etti: “Karabuğday gluten içermediği için çölyak hastaları tarafından rahatlıkla kullanılabilecek. Karabuğdayın ülkemizde üretimi yapılmamaktadır. Karabuğday bitkisinin  tohumundan elde edilen ürünlerin çölyak hastalarının beslenmesinde önemli düzeyde alternatif bir çözüm olması hedefleniyor. Proje bu amaca hizmet etmek için hazırlanmıştır” dedi.
Proje ile AB ülkelerinde karabuğdayın yetişme şartları ve üretim tekniklerinin öğrenileceğini kaydeden Kalaycı, projenin bütçesinin ise yaklaşık olarak 50 bin Euro olduğunu ve bu bütçenin AB destek programları tarafından çalışmalar için proje ortaklarına hibe edildiğini aktardı.
KERİM ATICI

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri