Karabağ'da büyük zafer: 45 günde alındı

NEÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın, “4 yılda işgal edilen Karabağ, 45 günde alındı” dedi

Eylül ayında Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'ı işgal eden Ermenistan arasında yaşanan gerilim kısa bir süre içerisinde çatışmaya dönüşmüştü. Bölgede yüzlerce insan yaşamını yitirirken gece saatlerinde çok önemli bir gelişme yaşandı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, savaşın önceki gece 01:00 itibari ile sona ereceğini aktardı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ateşkes için ortak bir bildiri imzaladıklarını duyurarak, bu bildirinin kendisi ve Ermenistan halkı için "acı verici" olduğunu söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Bu bildiri uzun süre devam eden işgali sonlandırıyor. Laçın ve Kelbecer bölgelerinin kan dökülmeden geri verileceğini gösteriyor. Herkes bizim demir yumruğumuzu anladı. Karabağ’a geri dönüyoruz, gözünüz aydın” dedi. Anlaşmaya göre Azerbaycan ordusu bugüne kadar kurtardığı mevzilerde kalacak. Resmi olarak tanınmayan Dağlık Karabağ’ın Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Vagram Pogosyan ise stratejik öneme sahip Şuşa kentinin Karabağ güçlerinin kontrolünden tamamen çıktığını duyurdu.

ERMENİSTAN'DA PROTESTOLAR BAŞLADI

Ermenistan’da halk, Başbakan Nikol Paşinyan’ın Azerbaycan karşısındaki mağlubiyeti kabul etmesinin ardından protesto gösterilerine başladı. Ermenistan’ın eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın damadı olan ve Vatikan Başkonsolosluğu’ndan geri çağırılan Mikayel Minasyan, Paşinyan’ı, Ermeni halkına ihanet ettiği yönünde suçlayarak Ermenistan’ın, Paşinyan yüzünden savaşı kaybettiğini ifade etti. Minasyan’ın bu açıklamalarının ardından yüzlerce kişi özel araçlarıyla Erivan’daki hükümet binası önüne geldi. Burada toplanan grup polisler tarafından engellenmeye çalışılırken protestocular hükümet binasının kapılarını kırdı. Hala gerilimin devam ettiği Erivan’da protestocuların sayıları giderek artarken bölgeye ek polis kuvvetleri sevk edilmeye devam ediliyor.

Özellikle Paşinyan’a muhalif siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri halkı Hükümet Binası önünde toplanmaya davet ederken Rus haber ajansları hükümet binası önünden silah seslerinin yayıldığını duyurdu.

SAHADA KAZANILAN BİR BAŞARI

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Sayın, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın “Ermenistan halkı için acı verici” açıklamalarını hatırlatarak, Peşinyan'ın Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla savaşın bitmesi noktasında ateşkes anlaşmasını imzaladığını ifade etti ve Dağlık Karabağ'da savaşın tamamen durdurulması kararının ilan edildiğini aktardı. Rusya'nın bu süreçte tavrının çok önemli olduğuna değinen Sayın, “Putin, bölgede uzun vadeli çözümlerin olacağı, ateşkesin devamlılığının sağlanacağı, tarafların mevcut askeri pozisyonlarının değişmeyeceği konusunda görüşlerini bildirdi” dedi. Ayrıca sınır bölgesinde Türkiye ve Rusya'nın ortak devriye atması meselesinin de karara bağlandığını kaydeden Sayın, “Can Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı Aliyev, alınan ortak kararı canlı yayında bildirerek, sahada kazanılan bir başarı elde edildiği ifade edildi. Kararın hemen ardından Ermenistan'da gösteriler başladı. Meclis binası ve diğer kamu kurumları gösteriler tarafından basıldı. Dağlık Karabağ yönetimiyse yenilgiyi kabul etmek zorunda kaldı. Protestoların hala devam ettiğini sahadan gelen haberler arasında. Ermenistan'da hükümet değişimi artık kaçınılmaz” şeklinde konuştu.

AZERBAYCAN BÖLGEDE TAM BAĞIMSIZ DEVLET OLDUĞUNU KANITLADI

“Kardeşimiz Azerbaycan, gerçekten çok büyük bir zafer kazandı” diyen Sayın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Azerbaycan, sahada çatışarak ve mücadele ederek başarı elde etti. 4 yılda işgal edilen Karabağ, 45 günde alındı. Bu zaferle, Azerbaycan, bağımsız ve bölgesinde güçlü bir devlet olduğunu kanıtladı. Yine bu zaferle Nahçıvan ve Azerbaycan arasında bir ulaşım koridoru açılmış oldu. Bu ulaşım koridoruyla Türkiye'nin Orta Asya ile ilişkileri daha da güçlü bir hale gelecektir ayrıca. Bilindiği gibi Ermeni lobisi, yaklaşık 1 asırdır 'Sözde Ermeni meselesini' diline pelesenk etmişti. Hatta bu mesele, Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı alınmasına kadar uzanmıştı. Ermenilerin bu yenilgiyle küresel çaptaki iddiaları zayıflayacaktır. Ermeni lobisinin eli artık eskisi kadar güçlü olmayacaktır. Üstelik Dağlık Karabağ meselesi, Kafkasların güvenliği açısından riskli görünen bir meseleydi. Alınan bu zaferle bölgede yaşanan güvenlik meselesi sorunu da ortadan kalkacaktır.”

SAHADA VE MASADA ORTAK BAŞARI

Türkiye'nin bu zafere karşı en üst perdeden kutlama mesajları yayınladığını da ifade eden Doç. Dr. Yusuf Sayın, son olarak şunları kaydetti: “Türkiye, bu süreçte her fırsatta Azerbaycan'ın yanında olduğu mesajını verdi. Azerbaycan da Türkiye'nin gayretlerini takdir ettiğini sürekli dile getirdi. Türkiye ve Azerbaycan gerek sahada gerekse de masada tüm imkânlarıyla ortaklaşa güzel işlere imza attı. Alınan zafer, her iki ülkenin hanesine de artı kazandırdı. Bugün Azerbaycan kadar Türkiye'nin de bir başarısı söz konusudur. Türkiye ve Azerbaycan'a hayırlı olmasını temenni ederim”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri