Kar yağışı çiftçinin yüzünü güldürdü

Tarımın başkenti Konya'da tarlalar, kar yağışıyla birlikte beyaz örtüyle kaplandı. Hububat üretimi açısından oldukça faydalı olan kar yağışı, çiftçiyi mutlu etti. Üreticiler, “Kar yağışının devam etmesini istiyoruz” dedi.

Mevcut kuraklık tehlikesi üreticiyi tehdit ederken yağan kar çiftçiye umut oldu. Ağır girdi maliyeti altında ezilen, yağış yetersizliğinden ötürü enerji maliyeti geçen yıllara oranla daha fazla artan çiftçi, kar yağışıyla birlikte rahat bir nefes aldı. Çiftçi, “Kar yağışı, tarlalarımıza bereket getirdi” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker

KARATAY'DA ÜSTÜ AÇIK TARLALAR VAR

Çiftçinin kar yağışını dört gözle beklediğini vurgulayan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Kar yağışını uzun süredir bekliyorduk. Topraktaki tohumlar, bu yağışı bekler. Yağış elbette çiftçimizin ve ülkemizin menfaatine olur. Fakat yağan kar yeterli miktarda değil. Özellikle Karatay bölgemizde yoğun bir kar yağışı yok. Kar her bölgeye aynı oranda yağmadı. Bu sebeple de tüm bölgelere aynı faydayı sağlamadı. Yağan karın tarlalarımızı beyaz bir yorgan gibi örtmesi gerekir. Fakat Karatay bölgemizde üstü açık tarlalarımız var. Meteoroloji verilerini yakından takip ediyoruz. Daha yoğun kar yağışlarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

DON TEHLİKESİNE KARŞI ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Kar yağışının ekin ve hububat için bire bir olduğunu ve kar yağışı ile birlikte çiftçinin yüzünün güldüğünü belirten Murat Yağız, “Yağan kar Konya ve Türkiye için berekettir. Kar yağışı olmayan kuru ve soğuk sert havalarda ekinlerimiz donma tehlikesi yaşar. Bu sert soğuklarla yüzde 30 bazen yüzde 50 oranında kayıplarımız olabilmekte. Etkili olan kar yağışı bu don tehlikesini giderdiği için bizi mutlu eder. Yağan kar ekinlerimizin ve tarlalarımızın üzerlerini kapayarak bir yorgan etkisi yapar” dedi. Gübre fiyatlarındaki artış ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Murat Yağız, şunları söyledi: “Yağışlar bizleri mutlu ediyor fakat artış gösteren fiyatlar da bir yandan bizi üzüyor. Tarlayı gübreleme yağışlarla birlikte olur. Yani şu dönemler gübre atma için en uygun dönemler. Hatta bazı çiftçi arkadaşlarımız bugünkü yağışı takip ederek yağış öncesi tarlalarına gübre bıraktılar. Demem o ki fiyatlar bu şekilde pahalılaşmaya devam ederse sıkıntılarımız artacaktır. Hububatın zamlanması da özünde gübrenin pahalı oluşuna dayanır. Öyle ki gübredeki bu pahalılık yarın hububatta kayıp yaşatabilir. Bu kayıp başta Konya’nın ardından tüm Türkiye’nin olacaktır. Gübre fiyatları kontrol altına alınmalıdır.”

EYYÜB KARAKUZU

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri