Kar psikolojiye iyi geliyor

Birtakım olumsuzluğu beraberinde getirse de kar yağışı, insan psikolojisine iyi geliyor. Beyaz bereket, görüntüsü ile insanı adeta rahatlatıyor. Uzmanlar ise karın kişilerde rahatlamaya sebep olduğunu söylüyor

Konya şehir merkezine ve ilçelere beklenen kar yağışı düştü. Şehir, beyaz örtüye büründü. Kar yağışı, hayatı bazı noktalarda olumsuz etkilese de; genellikle yüzleri güldürmeye yetti. Kar yağmadan önce artış gösteren gribal enfeksiyon şikayetleri ve soğuk algınlığı vakalarında da azalmalar görüldü. ;Üstelik yağış vatandaşlar üzerinde psikolojik bir rahatlamaya da neden oldu.  Uzmanlar ise yağan karın; alışık olunan çevreyi bembeyaz örtüyle kaplaması nedeniyle, vücutta adrenalin ve mutluluk hormonu salgılanmasına neden olduğunu söyledi.

BEYAZ KİŞİDE MUTLULUĞA NEDEN OLUYOR

Psikolojide beyaz rengin iç açıcı, ferahlatıcı etkisi olduğuna dikkat çeken Psikolog Halil İbrahim Ertabak,  yaz aylarında yeşil ve mavinin, sonbahar mevsiminde sarının ve kışın ise beyazının kişinin ruh sağlığına olumlu etki ettiğini kaydetti. Kar yağışının faydalarından da bahseden Ertabak, "Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Kar sayesinde barajlar dolar ve enerji olarak bize döner. İnsan nadir olan bir şeyi görünce, algıda bir değişim oluşuyor. Bu değişim adrenalini artırıyor ve mutluluk hormonu salgılanmasına sebep oluyor. Ayrıca kar yağışı bir hareket de getiriyor. Hareket olduğu zaman insanlar daha mutlu oluyor" açıklamalarında bulundu.

MUTLULUK BÖLGEYE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Söylemlerini örneklendiren Ertabak, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: "Mesela Kanada bu konuda çok ilginç bir şey yaşıyor. İnsanlar kar yağdığı zaman sevinmiyorlar, zaten oraya çok sık kar yağıyor. Orada ise güneş açtıkça, insanlar mutlu oluyor. Dolayısıyla Kanada'daki çocuklar kar yağdığında; Türkiye'deki çocuklar gibi aynı tepkiyi vermiyorlar. Ya da Türkiye'de yağmur yağdığında, Arabistan'daki çocuklar gibi aynı tepkiyi vermiyoruz. Neden Arabistan'da yağmur yağdığında çocuklar sokaklarda terlikle koşuyorlar, insanlar sokaklara çıkıyor. Normalde biz yağmur yağdığı zaman, evlere kaçarız. İşte bu durum alışık olunan çevrenin farklılaşmasıyla ilgili bir algı. Alışkın olduğumuz çevrenin dışına çıkmak insanı etkiliyor. Bu biraz şuna benziyor; bir köye gittiği zaman şehir hayatının gürültüsünden, stresinden uzak farklı bir ortama geçiliyor ve algı hemen değişiyor. İnsanlar mutlu oluyor. Konya'da şehir merkezine ilk kez bu yıl bu kadar kar yağdı. Haliyle yağış mutluluğa ortam hazırladı."

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri