Kar gecikti, kışlık ayakkabılar elde kaldı

Yurdun birçok bölgesinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kar yağışının gecikmesiyle kışlık ayakkabılar elde kaldı.
Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman yaptığı açıklamada, 600 firmanın ayakkabı üretimi yaptığı ve toplam üretimin yüzde 80'ini oluşturan erkek ayakkabısında Türkiye lideri olan Konya'nın, ülkede yıllık ayakkabı ihtiyacının yüzde 25'ini karşıladığını bildirdi.
Yılda 60 milyon çift ayakkabı kapasitesine sahip olan ve geçen yıl yaklaşık 30 milyon çift ayakkabı üretimi yapılan Konya'da, bu yıl 20 milyon çift civarında kaldığını kaydeden Uzman, ekonomik krizin sektörde önemli bir küçülmeye yol açtığını ifade etti. Uzman, ekonomik krizin yanı sıra şimdi de kar yağışının gecikmesinin sektöre büyük bir darbe vurduğunu, Ocak ayının ortalarına gelinmesine karşın birçok bölgeye henüz kar yağmamasının sıkıntıları bir kat daha artırdığını bildirdi.
Kışlık ayakkabı ihtiyacını gidermek isteyen çok sayıda kişinin karın yağmaması nedeniyle bu ihtiyacını ertelediğini anlatan Uzman, ''Kar gecikince kışlık ayakkabıların yüzde 80'i elde kaldı. Bugünden sonra kar yağsa da satışlara fazla etkisi olmaz. Çünkü kış mevsiminin ortalarına kadar geldik'' dedi.
Uzman, kar yağışının gecikmesi nedeniyle kışlık ayakkabıları satamayan mağazaların zorunlu olarak indirime gittiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Çok sayıda mağaza, her yıl Şubat sonu Mart başı gibi başlattığı sezon sonu indirimini 2 ay öne çekmek zorunda kaldı. Yüzde 60'lara varan indirimlere rağmen istenilen satış rakamlarına ulaşılamadı. Çok sayıda mağazada kış ortasında maliyetine satışlar yapılarak eldeki ürünler eritilmeye çalışılıyor. Başka sektörlerde olduğu gibi ''Bu yıl satamadık, önümüzdeki yıla kalsın' anlayışı yok. Çünkü sektörde tercihler her yıl değişiyor. Böyle olunca hiçbir üretici ve mağaza elindeki malı bir sonraki yıla bırakmak istemiyor.''
TAHSİLAT SIKINTISI
Kışlık ayakkabı hazırlıklarının Ağustos ayında başlayıp Ekim ayında sona erdiğini anlatan Uzman, ''Konyalı üreticiler kışlık ürettikleri ayakkabıların büyük bir bölümünü ellerinden çıkardı. Üretici bu anlamda rahat. Ancak her şey bununla bitmiyor. Mağazaların satış yapamaması üretici açısından tahsilat sıkıntısını ortaya çıkaracak. Sektörü yine sıkıntılı günler bekliyor'' diye konuştu. Uzman, SGK primlerine ve elektriğe zam yapıldığını, girdi maliyetlerinde önemli artışlar olduğunu, ancak bunların fiyatlara yansıtılamadığını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri