Kar bereketi sevindirdi

Konyada özellikle son bir haftada etkisini gösteren yağışlar çiftçinin yüzünü güldürürken, trafikte bazı aksaklıkların yaşanmasına neden oldu. Çocuklar ise yağan karın keyfini çıkardı.

Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan yoğun kar yağışı Konya’da da etkisini gösterdi. Hafta sonundan beri etkili bir şekilde devam eden yağışlar borç batağındaki çiftçinin yüzünü güldürdü. Önceki gece başlayan ve sabah saatlerine kadar etkili bir şekilde devam eden yağışlar, şehir merkezinde trafikte aksamalara neden oldu. Yolda kalan araçlarını hareket ettirmeye çalışan vatandaşlar, ilginç görüntülerin oluşmasına neden oldu. Kar yağışı çiftçilerin yanı sıra, her şeye olumlu yaklaşmasını bilen çocukları da sevindirdi. Çocuklar, yağan karın keyfini kartopu oynayıp, kardan adam yaparak çıkardı. Kar yağışının bütün bu güzelliklerin yanı sıra olumsuz etkileri de oldu. Yağışlar neticesinde 12 ilçede toplam 208 köy yolu trafiğe kapandı. Bir çok ilçede ise yoğun kar yağışı nedeniyle okullarda eğitime ara verildi.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR
Kar yağışının ekili tarım arazileri ve zirai ürünlere etkisi üzerine gazetemize bir değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla Konya ve çevresine düşen yağış miktarının daha fazla olması nedeniyle hububat ürünlerinde rekolte beklediklerini dile getiren Hasan Hüseyin Motuk, “Konya’ya son 10 yılın en yüksek yağış miktarları düştü. Bu durum borç içinde yüzen çiftçimizin yüzünü güldürdü. Yağışların bundan sonraki süreçte de zamanında yağmaya devam etmesi halinde, Türkiye son yılların en yüksek hububat üretim miktarına ulaşmış olacak” diye konuştu. Eylül ayından bu yana Konya’ya düşen yağış miktarının metrekarede 240 kilogram olduğuna dikkat çeken Motuk, “Geçen yıl Türkiye genelinde 17,8 milyon ton hububat üretimi gerçekleştirilmişti. Bu yıl bizim tahminlerimize göre bu rakam 20 milyon tonun üzerine çıkacak. Mevsiminde yağan düzenli yağışlar neticesinde çiftçinin tabiri ile ekinler güzledi. Bu da verimi en az yüzde 20 oranında yükseltecek diye tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz yıl, kıraç tarım yapılan alanlarda neredeyse hiç verim alınamadığını, ancak sulak alanlardan verim elde edildiğini kaydeden Hasan Hüseyin Motuk, bu yıl tüm tarım arazilerinden verim elde edilebileceğini ifade etti.
ÇİFTÇİ BORCUNU ÖDEYEBİLECEK
2008-2009 döneminde banka kredisi kullanan çiftçi sayısında ciddi düşüşler yaşandığını anlatan Motuk, bunun nedenini şu şekilde açıkladı: “Geçtiğimiz sezon, beklediği verimi alamayan çiftçi, tarlasını, evini, traktörünü ve benzeri ipotek göstererek banka kredisi kullanmıştı. Bu sezon ise çiftçilerimiz borçlarını ödeyebilmenin telaşına düşerek, yeni krediler kullanamadı. Eğer bu yağışlar gerçekleşmemiş olsaydı, çiftçimiz umudunu tamamen yitirmiş olacak, bankalara olan borcunu ödeyebilmek için elindeki bütün mallarını satmak zorunda kalacaktı. Bu nedenle yağışlar çiftçi için yeni umutlar açtı. Çiftçimizin yüzü güldü” dedi.
FAZLA YAĞIŞ KALİTEYİ DÜŞÜREBİLİR
Yağışların, tarım ürünlerindeki rekolteyi arttırmak adına iyi bir gelişme olduğunu ancak, hububat ürünlerinin kalitesinde bir düşüşe neden olabileceğini vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Motuk, “Kıraç alanlarda yetiştirilen hububat ürünleri daha kaliteli olur. Bu nedenle Konya’da üretilen buğday değerlidir. Ancak, fazla yağış düşmesi halinde ekilen ürünlerin kalitesinde bir düşüş yaşanabilir. Bu nedenle çiftçilerimize tavsiyemiz, toprak analizlerini yaptırarak toprağın ihtiyacı olan gübre ve zirai ilaçları kullanmalarıdır. Bunun yanında çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanmaları da hem kaliteli ürünler elde etmek, hem de rekolteyi arttırmak adına iyi bir gelişme olacaktır” diye konuştu.
Kar yağışının bir diğer önemli sonucunun da meyve ağaçları üzerinde oluşturduğu olumlu etki olduğuna değinen Motuk, “Meyve ağaçları uyanmaya başlamıştı. Havanın ısınması ve yağış görülmemesiyle birlikte tomurcuklanan meyve ağaçları neredeyse çiçek açmaya başlamıştı. Yağışlar ve hava koşulları meyve ağaçlarının bir süre daha çiçek açmamasına neden oldu. Bu yıl meyve üretiminde de ciddi artış yaşanması bekleniyor” dedi.
Yağışların bir diğer önemli etkisinin de yeraltı sularına olduğunu aktaran Motuk, “Taban suyu seviyeleri, yaklaşık 1,5 metre yükseldi. Yağışların Mart ve Nisan aylarında da bu şekilde devam etmesi halinde yeraltı su seviyesinin 2,5 metreye kadar ulaşacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
YAĞIŞLAR HAFTA SONUNA KADAR DEVAM EDECEK
Öte yandan Meteoroloji İşleri Bölge Müdürü Ertuğrul Şen de, yağışların sevindirici gelişmelere yol açtığını ifade ederek, hafta sonuna kadar belirli aralıklarla devam edeceği uyarısında bulundu. Hava sıcaklık değerlerinin de azalacağına dikkat çeken Ertuğrul Şen, “Perşembe gününde itibaren gece sıcaklık değerlerinin en düşük -8, gündüz ise en yüksek 2-3 derece civarlarında olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ertuğrul  Şen, Şubat ayında düşen yağış miktarlarını da şu şekilde açıkladı: “Konya merkeze metrekarede 37 kilogram, Seydişehir ilçesinde 223 kilogram, Hadim ilçesinde 131 kilogram, Beyşehir ilçesinde 111 kilogram, Akşehir ilçesinde 98 kilogram, Kulu ilçesinde 72 kilogram, Yunak ilçesinde 68 kilogram, Cihanbeyli ilçesinde 54 kilogram, Karapınar ilçesinde 32 kilogram, Ereğli ilçesinde 35 kilogram.”
YAĞIŞLAR ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Kar yağışının olumlu gelişmelerinin yanı sıra olumsuz etkileri de oldu. Önceki gün akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı, dün de şehir içi trafiğinde aksaklıklar yaşanmasına neden oldu. Bir çok yerde araçlar hareket edemezken, vatandaşların araçlarını kurtarmak için uğraşması ilginç görüntülere neden oldu. Şehir merkezinde ayrıca araçların kayması nedeniyle ufak çaplı kazalar da yaşandı.
BİR ÇOK İLÇEDE OKULLAR TATİL EDİLDİ
Kar yağışının olumsuz bir diğer etkisi de eğitim öğretim faaliyetleri üzerinde oldu. Etkili kar yağışı nedeniyle Derebucak, Bozkır ve Hadim ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün süre ile ara verildi. 
208 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI
İki gürdür aralıksız yağan kar yağışı, 12 ilçede toplam 208 köy yolunun ulaşıma kapanmasına neden oldu. Konya İl Özel İdaresi Altyapı ve Çevre Daire Başkanlığı Karla Mücadele ekiplerinin kar nedeniyle ulaşıma kapanan Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Hadim, Kulu, Meram ve Seydişehir İlçesi köy yollarında çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüğü öğrenildi. 16 ekibin bulunduğu ilçelerde 16 greyder, 8 akaryakıt kamyonu ile 2 bıçaklı kar aracı ile çalışmaların devam ettiği bildirildi. Karla Mücadele ekiplerinin ihtiyaca göre artırıldığını belirten Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, “İki gündür aralıksız olarak yağan kar yağışı nedeniyle açılan yollar tekrar kapanıyor. Ekiplerimiz kaymakamlıklarımızla irtibatlı olarak çalışıyor. Yol açma çalışmalarında özellikle hasta, yaşlı ve hamile bayanların bulunduğu acil durumlar göz önüne alınarak çalışma sergileniyor. Ulaşıma kapanan köy yollarının en kısa zamanda ulaşıma açılması için gereken her türlü imkanı köylerimize seferber edeceğiz” dedi.
ÖĞRENCİLERİN KAR MUTLULUĞU
Kar yağışı, Meram’ı daha da güzelleştirdi. 15 santimetreye yakın yağan kar çocukların da yüzünü güldürdü. Okul öğrencileri, yağan karın keyfini çeşitli oyunlarla çıkardı. Kardan adam yapan ve kartopu oynayan çocuklar, unutulmaz bir gün yaşadı. Özel Gençlik İlköğretim Okulu bahçesinde dev kardan adam yapan çocuklar, daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.
RASİM ATALAY

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri