Kaplan: Kredi Ve Sigorta Desteği 30 Milyar Dolara Ulaşacak

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 2010’da 1 milyar dolar olan ihracatçıya verilen reeskont kredilerinin bu yıl sonunda 15 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 2010’da 1 milyar dolar olan ihracatçıya verilen reeskont kredilerinin bu yıl sonunda 15 milyar dolara ulaşacağını söyledi. Kaplan, aynı dönemde 8 milyar dolar olan kredi ve sigorta toplam desteğinin ise sene sonunda 30 milyar dolara çıkacağını kaydetti. Kaplan, “Bu desteklerimizi devam ettireceğiz. Ama daha önemlisi özellikle nicelik olarak belirli bir rakama erişsek de nitelik olarak daha fazla katkı sağlayacak ürünler, yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz, diğer gelişmiş ülkelerdeki ihracat destek kuruluşlarına benzer fırsatları Türk ihracatçısına sunmaktır.” dedi

Türk Eximbank, tarafından ihracatçılara sağlanan kredi, sigorta ve garanti destek programları Adana Sanayi Odası’nda (ADASO) düzenlenen toplantıda anlatıldı. Kaplan, buradaki konuşmasında, Eximbank’ın ihracatı destek kuruluşu olduğunu, ihracatçıların finansman ihtiyacının ucuz maliyetle karşılanmasını sağlamayı amaçladığını hatırlattı. Kaplan, Merkez Bankası’nın tanıdığı limitler çerçevesinde kullandırılan ve en uygun faiz oranına sahip reeskont kredilerinde ihracatçı firmaların lehine vade, yüksek limit, kullanım kolaylığı ve taahhüt yükümlülüğünün azaltılması gibi önemli değişiklikler gerçekleştirildiğini dile getirdi. Türk Eximbank’a tanınan reeskont limitinin yüzde 100 artışla 11 milyar dolara çıkarıldığını açıklayan Kaplan, bu kapsamda kullandırılacak kredilerde azami vadenin 240 güne uzatıldığını bildirdi. Kaplan, KOBİ’ler için 360 gün vade seçeneğinin banka kaynaklarından desteklenerek kullandırılabileceğini anlattı.

Kredi limitlerinin yüzde 100 artırılarak dış ticaret sermaye şirketleri için 240 milyon dolar, ihracatçılar için 180 milyon dolar olarak belirlendiğini ifade eden Kaplan, alt limit uygulamasının daha da aşağıya çekilerek 50 bin dolardan başlayan tutarda kredi kullandırılabildiğini vurguladı. İhracatçı firmaların teminat mektubu ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. kefaletiyle de reeskont kredileri imkanından yararlanabileceğine dikkat çeken Kaplan, ihracat taahhütlerinin bir yıl içerisinde kesin olarak kapatılması şartına esneklik getirildiğini, taahhüdün en az yüzde 50’sinin bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi şartıyla 6 aylık ek süre imkanı sunulduğunu sözlerine ekledi.

ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Eximbank’ın ihracata en ucuz ve uzun vadeli kredi imkânı ile birlikte, alıcı riskli ülkelerde ihracat alacağını sigortaladığını söyledi. Kıvanç, çok önemli bu desteklerden bölgedeki firmaların yeterince yararlanamadığına işaret etti. TL reeskont kredilerinde vadenin 240 günden 360 güne çıkarılması talebinde bulunan Kıvanç, Rusya ve İran’la doğalgaz karşılığı ihracat yapılmasına uygun sistemin hayata geçirilmesinde Merkez Bankası ve Türk Eximbank’ın aktif rol üstlenmesi gerektiğini bildirdi. Kıvanç, “İnanıyorum ki, bu sistemle firmalarımız, ihracat yaptığı ürün ve ülke sayısını arttıracak. Ülke refahımız çok daha hızlı biçimde artış gösterecektir. Zira sanayicimiz, girişimci ruhuyla tüm dünyayı fethetmeye hazırdır. Yeter ki uygun rekabet koşulları sunulsun.” diye konuştu.

Sanayiciler, ihracatçılar ve firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcılarından Mesut Gürsoy ‘Yurt İçi Krediler’, Cenan Aykut ‘Sigorta’, Alaattin Metin ise ‘Ülke Kredileri’ konularında ilgili bilgi verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri