Kapıda ödeme tuzağı !

Konya'da, kapıdan satış yapmaya çalışarak vatandaşları tuzağa düşüren dolandırıcılar, satışı yapar yapmaz ortadan kayboluyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Bedavaya bile verecek olsa bunlardan ürün almayın” dedi

Her geçen gün farklı yöntemler deneyen dolandırıcılar, kapıdan satış yapmaya çalışarak vatandaşları tuzağa düşürüyor. Dolandırıcıların hedefinde ise daha çok yaşlı vatandaşlar yer alıyor. Kapıdan satıcılar, ürünleri değerinin 4-5 kat üstünde peşin para ya da senet imzalatıp satıyor. Bu dolandırıcılardan bin liraya çaydanlık bile alan vatandaş var. Genellikle yaşlıların işine yarayacak masaj aleti, tansiyon ölçme aleti gibi ürünleri satan dolandırıcılar, paraya ihtiyacı olduğunu ya da evine haciz geldiğini ifade ederek yaşlıların iyi niyetini suistimal ediyor. Ürünlerini öve öve bitiremeyen dolandırıcılar satışı gerçekleştirdikten sonra ortadan kayboluyor.

ONLARCA KİŞİ AYNI YÖNTEMLE DOLANDIRILMIŞ

Önceki gün bu yöntemle annesinin dolandırıldığını belirten vatandaş, şikayetini sosyal medyada dile getirdi. Vatandaşın şikayetinin ardından onlarca kişi aynı dolandırıcılık yöntemiyle kendilerinin de mağdur kaldığını ifade etti. Annesine dolandırıcıların masaj aletini bin liraya sattığını belirten Gülseren A. isimli bir vatandaş, “Dün anneme bu cihazı zorla bırakıp gitmişler. Senet yok ve imza yok. Anneme adını yazdırmışlar o kadar. Sattıran adam İstanbul Tahtakale'de. Satan kadın kim belli değil. Adres yok, telefon yok. Geri almıyorlar. Herkes paylaşsın dikkatli olun. Bin lira ödeme yapılacak dikkatinize” şeklinde şikayetini dile getirdi. Muhammed Cicili, isimli bir vatandaş ise: “Bizim de başımıza böyle bir olay geldi. Anneme ismini yazdırmış sadece. Tüketici haklarına gittik ödemeyin, paketlerinde açmayın ödeme bildirimi göndermelerini bekleyin dediler. Adres onda olmak zorundaymış. Ona göre itiraz edebiliriz dediler” diye konuştu.

EVRAK OLMASI GEREKİYOR

Dolandırılan vatandaşın savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç ise, “Vatandaşın elinde fatura, adres bilgisi ve isim olmadığı için hukuki işlem başlatılamıyor. Evrak ve satan kişi de olmadığı için vatandaş mağdur oluyor. Eğer vatandaş dolandırıldığını anlarsa en kısa süre içerisinde savcılığı aramalı ve dolandırıcı henüz binayı terk etmeden yakalanmalı. Aksi takdirde satıcı, 'beğendi aldı' diyor. Hakem heyetine gelerek dolandırıldığını söyleyen vatandaş geliyor ama elinde hiçbir evrak yok. Kapıdan satmış gitmiş. Tüketici kanuna göre bunlara yapacak bir şey yok. Maalesef hukuki süreç işlemiyor” diye konuştu.

ÖN YARGILI DAVRANIN

Dolandırıcıların özellikle yaşlıları hedef aldığını kaydeden Dinç, “Yaşlıların iyi niyetini anlayıp, psikolojik baskı kuruyorlar. Sonrada parayı çalıp kaçıyorlar. Vatandaş, ön yargılı olmalı. Bedavaya bile alacak olsa ön yargı ile yaklaşmalı. Aldığı zaman da 14 gün içerisinde iade hakkı var. Bu hakkını da kullanmalı ama evrak olması gerekiyor. Artık bakkal bile sakız parasının fişini kesiyor. Aynı zamanda ürünü 1 hafta kullanma hakkı var. Parayı beğendikten sonra verebilir. Beğenmediyse ürünü geri verir. Ama bizim kültürümüzde sıcaklık var. Hemen inanıp herkesi kendimiz gibi görüyoruz. 7-8 bin liraya çaydanlık ve tencere takımı alanı gördük. Elinde o da yok. Dolandırıcı parayı almış sonra getireceğim demiş. Bize, 'İyi yüzlü birisiydi' diyor. Artık har yer alışveriş merkezi oldu. Bu ürünleri satan dükkanlar da çoğaldı. Vatandaşımız evine gelen bu satıcılardan alışveriş yapmasın” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri