‘Kanun teklifinin içeriği yetersiz’

TBMM’de Gelecek Saadet Grubu adına konuşan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kanun teklifi içeriğinde yer alan düzenlemelerin yetersiz olduğunu söyledi

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 1. Bölümü üzerine Gelecek Saadet Grubu adına söz aldı.

KANUN TEKLİFİNDE ÇOK SAYIDA DÜZENLEME KALDIRILMIŞ

Kanun teklifinden çok sayıda düzenlemenin kaldırıldığını kaydeden Ekici, şöyle konuştu:

“Gelir vergisi mükelleflerine asgari gelir vergisi düzenlemesi, tapuda gerçek satış bedeline geçilerek emlak vergisi ve tapu harcının gerçek satış bedeli üzerinden alınması, özellikle büyükşehirlerde basit usulde vergilendirme ve esnaf muaflığının kaldırılması, borsadaki alım - satım işlemlerinden sağlanan kazançların vergilendirilmesi gibi düzenlemelerin tekliften çıkarıldığı görülüyor. Tepkiler üzerine bazı maddelerinin gözden geçirilerek olgunlaştırılması amacıyla teklif metninden çıkarılmasını olumlu buluyoruz.”

ENGELLİLERE BİR DARBEDE ARAÇ GEREÇTEN VURULMAMALI

Hasan Ekici, teklifin ilk halinde yer verilen, engelli vatandaşlarına tanınan ÖTV istisnası süresini 5 yıldan 10 yıla çıkaran ve veraset yoluyla intikalinde ÖTV’nin tahsilini isteyen düzenlemenin de teklif metninden çıkarıldığını ve bunun da engelli vatandaşların kaygılarını giderdiğini kaydetti.

ÇİFTÇİLERİ İLGİLENDİREN O DÜZENLENMEDE KALDIRILMIŞ

“Çiftçilerimizin temel girdilerinden olan yem ve gübre teslimlerindeki KDV istisnalarının kaldırılacağı sızan teklif metninde yer alıyordu. Bu düzenleme de tekliften çıkarılmış” diyen Ekici, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Son yıllarda yem ve gübre fiyatlarındaki fahiş artışlar çiftçilerimizin belini bükmüşken yem ve gübre teslimlerine KDV getirilmesi çiftçilerimize bir darbe daha vuracaktı. Bu nedenle tekliften çıkarılması çiftçilerimiz adına olumlu olmuştur. Diğer yandan teklifin kapsamının daralması tekliften beklenen ek gelir tutarlarını da azaltmıştır. Teklifin ilk halinde düzenlemeler sonucunda 400-500 milyar TL. civarında ek gelir beklenirken bu tutar 200-250 milyar TL. seviyelerine düşmüştür.”

İKTİDARI MİLLETİMİZE HAVALE EDİYORUZ

Teklifte yer verilen düzenlemelerden birisinin de Yap-İşlet- Devret ve Kamu Özel İşbirliği kapsamındaki projelerin yüklenici şirketlerinin kurumlar vergisi oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması olduğunu kaydeden Hasan Ekici, “Kanunun etki analizine göre bu artışla birlikte kapsamdaki 44 şirketten bütçeye 557 milyon TL ilave kurumlar vergisi bekleniyor. Düşünebiliyor musunuz? Yıllardır devletin trilyonlarca tutarındaki en büyük yatırım projelerini şeffaf olmayan ihale süreçleriyle, kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklarla alan, kamudan aldıkları ihalelerle zenginleşen, servetlerine servet katan 44 şirketten sağlanacak ilave vergi sadece 557 milyon TL. Bu tutarı 44 şirkete böldüğümüzde şirket başına ödenecek ilave kurumlar vergisi sadece 12,6 milyon TL. Sağladıkları geçiş, yolcu ve hasta garantileriyle bütçedeki açıkların önemli nedenlerinden olan, milletin kaynaklarıyla zenginleşen koca koca şirketlerin yaptığı “büyük fedakarlığı” ve bu fedakarlığı belirleyen iktidarı milletimize havale ediyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri