Kanserle mücadele devam edecek 

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şubesi Başkanı Veyis Pilgir, kanser ölümünün önlenebildiği ve hayatî öneme sahip kanser tedavi ve bakımına herkesin kolaylıkla erişebildiği bir dünya olması için çalıştıklarını söyledi

Her yıl farklı bir tema belirlenen güne dair 2022 yılının temasının Kanser Bakımında Daha İleriye olduğunu ifade eden Veyis Pilgir şunları söyledi: “4 Şubat Dünya Kanser Günü̈, Uluslararası Kanser Kontrol Örgütünün 2000 yılında başlattığı küresel bir girişimdir. Dünya Kanser Günü̈ destekçileri, dünya çapında farkındalığı artırarak, kanser eğitimini geliştirerek ve kişisel, toplumsal ve devlet düzeyinde harekete geçmeyi ve milyonlarca kanser ölümünün önlenebildiği ve hayatî öneme sahip kanser tedavi ve bakımına herkesin kolaylıkla erişebildiği bir Dünya olması için çalışmaktadır. Dünya Kanser Günü̈ için yeni üç yıllık kampanyayla Dünya’nın her yerindeki insanların gereksinim duydukları kanser tedavisine erişimdeki zorluklara odaklanılmıştır. ‘Bakım açığını kapatın-Kanser bakımında daha ileriye’ kampanyasının ilk yılı, dünya çapında kanser tedavisine erişimdeki zorlukları ifade etmekle ilgilidir. Bu açıdan yenilikçi olmak; ön yargılara meydan okumak ve gerçekçi yaklaşımlarla mümkündür. Tüm dünyada kanser bakımındaki zorluklar hayatlara mal olabilir. Kanser tedavisine ihtiyacı olan insanlar birçok sorunla karşılaşabilirler. Gelir, eğitim, etnik köken, sosyal konum, engellilik gibi bireysel faktörler kanser tedavisine ve kanser bakımına ulaşımı olumsuz etkileyebilecek faktörler olmamalıdır. Bu durum hepimizi etkileyebilir. Bu zorluklar aşılamaz değildir, üstesinden gelinebilir. Kanserle yaşayan insanların ve içinde bulundukları toplumların bakış açılarını anlamak ve bu yaşanmış deneyimlerin düşünce ve eylemlerimize yol göstermesinin yılıdır. Bu şekilde sağlık hizmetlerinin daha iyiye iyileştirilmesini ve gelecekte daha adil bir yapının oluşmasının önü açılabilir. Sağlık ve kanser hizmetlerine ulaşmada insanların doğdukları, yaşadıkları çevreden, yaşları ve alıştıklarından bağımsız olarak daha yaygın ve daha iyi bir hizmete ulaşılabilir” dedi. 

KANSER, DÜNYA ÇAPINDA İKİNCİ ÖNDE GELEN ÖLÜM NEDENİDİR

Veyis Pilgir, kanserin dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedeni olduğuna dikkat çekerek, “Bazı normal hücrelerin, oluşan değişiklikler sonucu kontrolsüz anormal bir büyümeye yol açarak tümör adı verilen kitle veya kitleler oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Kan kanserleri de kan ve ilik içinde çoğalarak vücuda zarar verirler. Tedavi edilmediği takdirde, tümörler büyüyüp çevredeki normal dokuya veya kan dolaşımı ve lenfatik sistemler yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve sindirim, sinir ve dolaşım sistemlerini etkileyebilir veya vücut fonksiyonunu etkileyebilecek hormonlar salgılayabilir. Kanser, dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedenidir. DSÖ, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya çapında her beş erkekten birinin ve altı kadından birinin yaşamları boyunca kansere yakalanacağını ve sekiz erkekten birinin ve on bir kadından birinin hayatını kaybedeceğini tahmin etmektedir.  2040 yılına kadar dünya çapında yeni kanser vakalarının sayısının 30 milyona çıkması beklenmektedir. Tüm kanser ölümlerinin yaklaşık %70'i düşük-orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Bu ülkelerin imkânları, kanserle yaşayan insanların ihtiyaç duyduğu hizmetleri sunmak veya bu yükün sosyal veya ekonomik sonuçlarını yönetmek için yeterli değildir. Yaygın kanserlerin en az üçte biri önlenebilir. Genetik faktörler kanserlerin yüzde 5-10'unda rol oynar. Önleme, erken tanı ve tedavi için uygun stratejiler uygulanarak her yıl 3,7 milyona kadar hayat kurtarılabilir. Kanserin Dünya ’ya toplam ekonomik maliyetinin 1,16 trilyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir” şeklinde konuştu. 

HABER MERKEZİ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri