Kanserle mücadelede farkındalık önemli

Orta Anadolu Meme Hastalıkları Derneği (KONDAY), Artık ihtiyacınız olan tek şey farkında olmak projesinin tanıtımını gerçekleştirdi.

Meme kanseri ile mücadelede en büyük etkenin erken tanı ve farkındalık olduğuna dikkat çeken dernek üyeleri, çeşitli çalışmalar yürüterek meme kanserinin etkilerini en aza indirmeye çalışacaklarını bildirdi.

Düzenlenen tanıtım toplantısına Europa Donna İsveç Başkanı ve Avrupa Birliği Onkolojik Dayanışma Projeleri Yöneticisi Arja Leppanen, Europa Donna Saymanı Sema Erdem, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Meme Cerrrahi Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hilal Ünal, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Serdar Karaköse, SÜ Meram Tıp Fakültesi Medikal Onkolji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Ata, SÜ Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Emlik katıldı.

Orta Anadolu Meme Hastalıkları Derneği (KONDAY) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Yasin Özkütük bu hastalığa yakalanan insanların erken teşhis ve tedaviyle yaşama sürelerinin yüzde 98 oranında 10 yıl artırılabileceğini belirtti. Meme kanserine karşı etkin mücadele başlatılması ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla “Artık İhtiyacınız Olan Tek Şey Farkında Olmak” adıyla bir proje hazırladıklarını ifade etti. Dernek olarak Konya, Karaman ve Aksaray bölgesinde yaşayan vatandaşlara yönelik seminer, konferans ve eğitim toplantıları ile bu konuya dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Özkütük, amaçlarının hastalığın tedavisinde erken teşhis ve farkında olmanın önemini anlatmak olduğunu bildirdi.

Meme kanserine karşı gelişmekte olan ülkelerde yüzde 40, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 80 oranında erken tanı imkanı olduğunu ifade eden Op. Dr. Yasin Özkütük, meme kanserinin erken tanı konamayan ve uygun tedavi alamayan hastalardan dolayı tüm kanser türleri içinde ölüm oranında yüzde 15 ile ikinci sırada olduğunu dile getirdi. Meme kanserinin kentlerde daha çok görüldüğünü dile getiren Özkütük, kırsal kesimde daha az görülmesine rağmen tedavi imkanlarının kısıtlı alması nedeniyle ölüm oranının daha fazla olduğunu sözlerine ekledi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri