Et ağırlıklı beslenme; meme kanseri ile direkt bağlantılı değildir. Burada önemli olan, etin hazırlanış şeklinin karsinojenik (kanser yapıcı) olup olmadığıdır.
ARAŞTIRMA SONUCU NET
Yüksek ateşte kızartılan ya da ızgara yapılan ette; toksik lipid peroksitleri karsinojen maddeler oluşturur. Bu bileşenler meme dokusu için oldukça zararlıdır. Güney Carolina Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre; çok pişmiş etten uzak durmak meme kanseri riskini azaltıyor.
KETEN TOHUMU MUCİZESİ
Araştırmalar, balıktaki Omega-3 yağ asitlerinin meme kanserini önlediğini ortaya koyuyor. Ayrıca çoğu hayvansal ürünün yanı sıra mısır, aspur (yalancı safran) ve soya gibi bitkisel yağlarda bulunan Omega-6 yağ asitleri de meme kanserinin ilerlemesini engelliyor. Balık içeren beslenmeye ek olarak, keten tohumu yemek ve yağını ilave etmek de meme kanserine karşı önemli korunma sağlıyor. Keten tohumu ve yağı en zengin lignan kaynaklarıdır. Bu bileşikler; östrojen reseptörlerine bağlanabilen ve östrojenin meme dokusunda kanser uyarıcı etkisine engel olabilen liflerdir. Lignanlar aynı zamanda, globulin olarak (SHBG) bilinen bir bileşenin yapımını artırır. Bu protein östrojen seviyesini, fazla östrojenin vücuttan atılmasını da düzenler.
BİR ÇORBA KAŞIĞI
Keten tohumunu kahve öğütücüde, mutfak robotunda veya blender'da öğüterek tüketebilirsiniz. Sıcak hububatlar, salatalar veya yumuşak yiyecekler gibi besinlere günlük olarak bir-iki çorba kaşığı ekleyebilirsiniz. Ayrıca günde bir çorba kaşığı keten tohumu yağını salatalara ya da yoğurda ilave edebilirsiniz.
SOYA ÖSTROJENİ DÜZENLER TÜMÖR OLUŞUMUNU ÖNLER
Bilimsel çalışmalar; soya tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin daha az olduğu göstermektedir. Anti-kansorejen bir besin olan soya izoflavonoidler; antioksidan olarak davranırlar ve östrojen seviyelerini, özellikle serbest östrojeni azaltırlar.
ETKİYİ AZALTIR
Bu maddeler; yeni kan damarları oluşumunu önler, böylece tümörlerin büyümek için ihtiyaç duydukları kana ulaşmasını engeller. Soyada bulunan iki izoflavon; daidzein ve genistein meme hücreleri de dahil, östrojen reseptörleri bloke edip östrojenin etkilerini azaltırlar.
YİYECEKLERİ TERCİH EDİN
Meme kanserine karşı koruyucu olarak bulunan soya miktarı, günde 25 ila 100 mg izoflavon kadardır. Bu miktarın; saf izoflavonlar olarak alınmasından çok, yiyeceklerden alınması tavsiye edilmektedir. Soya sütü, soya peyniri, soya filizi ve tofu'yu sofranızdan eksik etmemelisiniz.
HAFTADA DÖRT PORSİYON YETER
Soyanın yararları saymakla bitmez. Ne var ki östrojene duyarlı meme tümörleri olan kadınlar; soya alımını kısıtlamalı ve soya izoflavon ilavelerinden uzak durmalıdırlar. Araştırmalar; izoflavonun tümörlerin büyümesini uyardığını göstermektedir. Haftada dört porsiyondan fazla tüketilmemesi gerekmektedir.