1-7 Nisan Kanser Haftası. Çağımızın hastalığı kanser çevresel, genetik ve yaşam biçimindeki olumsuz koşullardan kaynaklanıyor. Kanserden korunmak için genetik kodumuzu değiştirmemiz mümkün olmadığına göre, beslenme ve yaşam biçiminde yapılacak değişiklikler ile olumsuz çevresel faktörlerden uzak durmak kanserden korunmayı sağlayabilir. Liv Hospital Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. N.Faruk Aykan sağlıklı bir yaşam ve kanserden korunmak için püf noktalarını anlatıyor.
Sigara ve kilolarla vedalaşın, daha çok hareket edin
· Sigara, puro, pipo, nargile vb. tütün ürünlerini içmeyin, içiyorsanız bırakın. Sigara içilen, havası kirli ortamlardan uzak durun.
· Aşırı kilolu (obez) olmaktan kaçının. Vücut kitle indeksiniz (Kg olarak ağırlık/Metre olarak boyunuzun karesi) 25’in üzerinde ise diyetisyen kontrolünde kilo verin.
· Fiziksel olarak aktif olmaya gayret edin. Başka bir spor yapmıyorsanız en azından her gün düzenli olarak yarım saat yürüyün.
· Alkol tüketiminizi kısıtlayın. Erkekler için günde 2, kadınlar için günde 1 kadehten fazla alkollü içecek tüketmeyin.
Beslenme altın değerinde önem taşıyor
· İşlenmiş et ve et ürünlerini (salam, sucuk, sosis vb) sık tüketmeyin. Yemeklerinizde yağsız et, tavuk ve balık tercih edin. Eti direkt ateşte pişirerek veya yağda kızartma şeklinde değil ızgara ya da haşlama şeklinde tüketin. Günlük kırmızı et tüketiminiz ortalama 100 gramı geçmemelidir.
· Bol sebze ve meyve tüketin. Tüketmeden önce çok iyi yıkandıklarından emin olun ya da meyveleri kabuklarını soyarak tüketin.
· Yiyeceklerinizi buzdolabı ya da derin dondurucuda koruyun. Salamura, turşu ve tuzlamalardan mümkün olduğunca kaçının.
· Her türlü tozlu ortamda çalışmak zorundaysanız maske kullanın.
· Özellikle yaz aylarında güneşin dik olarak geldiği saatlerde (saat 11: 00-15: 00) arası güneş ışınlarından korunun (Şapka, güneş gözlüğü vb ile). UV ışınlarına karşı bol faktörlü koruyucu kremler kullanın.
· Delici ya da kesici aletlerle yaralanma riski olan bir meslekte çalışıyorsanız Hepatit B riskine karşı aşılanın.
· Güvenli cinsel hayat için prezervatif kullanın. Bu, her iki cinste AIDS’e karşı ve özellikle kadınlar için serviks kanserine karşı korunmada yararlıdır. Ayrıca doktorunuza danışarak serviks kanserine karşı aşı yaptırabilirsiniz.
· Kronik stresten uzak durun. Gerekirse psikolojik destek alın.
· Uygun yaşta bazı kanserler için (Meme, kolon, serviks ve prostat) kabul edilmiş olan tarama testlerine başlayın. Ailenizde kanser vakaları varsa bu testlere daha erken başlayabilirsiniz. Bu konuda gerekli ayrıntılı bilgiyi onkoloji ünitesi bulunan hastanelerden alabilirsiniz.
Kansere karşı önleminizi alın
1-7 Nisan Kanser Haftası. Çağımızın hastalığı kanser çevresel, genetik ve yaşam biçimindeki olumsuz koşullardan kaynaklanıyor.