Kanser tedavisinde 3 boyutlu dönem

Konyanın radyoloji merkezi Konya Radyasyon Onkolojisi Merkezi (RadOnMer), Konya ve çevre illerinden gelen hastalara ileri teknoloji ile tedaviler sunuyor

Konya’nın ilk özel radyoloji merkezi olan Konya Radyasyon Onkolojisi Merkezi (RadOnMer), Konya ve çevre illerinden gelen hastalara ileri teknoloji ile tedaviler sunuyor. Konya ve çevresindeki illerde yoğunluk ayarlı radyoterapi uygulaması yapabilen merkez olan RadOnMer, aynı zamanda hastalığın seyrini belirlemek ve tedavisinde nelerin yapılabileceğini önceden anlamak için üç boyutlu simülatör sistemini kullanıyor. Üç boyut ve yoğunluk ayarlı radyoterapi hakkında bilgiler veren RadOnMer Sorumlu Müdürü Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Mehmet E. Gider, sistemin hastalar açısından büyük yararlar sağladığına dikkat çekti. Özellikle üç boyutlu simülatör sayesinde, kötü huylu kanser hücrelerine nasıl ve ne şekilde ulaşacaklarına dair önceden canlandırma yapabildiklerine dikkati çeken Uzm. Dr. Mehmet Gider, “Üç boyutlu CT Simülatör sistemiyle yapılan bu canlandırmanın ardından elde edilen görüntüler, gelişmiş 3 boyutlu planlama sistemlerine gönderilir. Burada radyasyon onkolojisi uzmanı doktor ve fizik yüksek mühendisi ile beraber tedavi bölgeleri ve açılar şekillendirilir ve tedavi cihazına bu bilgiler gönderilir. Burada hastalar radsayson onkolojisi ve fizik uzmanı denetiminde radyotepari teknikerleri tarafından tedaviye alınırlar” diye konuştu.
Radyasyon tedavisinden sonra birçok hastanın normal yaşantısına devam ettiğini kaydeden RadOnMer Sorumlu Müdürü Uzm. Dr. Gider, radyasyon tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: Radyoterapi kanser ve bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinde uygulanan üç ana tedavi dalından (radyasyon onkolojisi, tıbbi onkoloji, cerrahi) biri olup, hastaların en az yüzde 65’i, hastalığın seyri sırasında herhangi bir dönemde radyoterapiye alınmaktadır.
Radyoterapi; kanser hücrelerini yok etmek veya bölünmesini engellemek amacıyla iyonlaştırıcı kullanılan radyasyon ile yapılmaktadır. Tedavi X veya Gama ışınları veya bazı özel durumlarda Beta ışınları ile yapılmaktadır. Rasyasyon kanserli hücrelerin yanı sıra sağlıklı hücrelerin DNA’larında da hasar oluşturabilir. Fakat sağlıklı hücreler kendilerini tamir ederek tekrar işlevsel hale gelebilir. Radyoterapinin sağlıklı hücreleri en az etkilemesi amacıyla yüksek teknolojili cihazlar daha sık olarak tedavide yer almaktadır. Konformal ve yoğunluk ayarlı (IMRT) radyoterapi bu amaçla uygulanmaktadır."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri