Kanada’dan Kazakistan’a Tarihi Ziyaret

Kazakistan’ın bağımsızlığını aldığı 1991 yılından bu yana Kanad'dan ilk resmi ziyaret gerçekleşti.

Kazakistan’ın bağımsızlığını aldığı 1991 yılından bu yana Kanad'dan ilk resmi ziyaret gerçekleşti. Dışişleri Bakanı John Baird, Kazakistan’a resmi ziyarette bulunan ilk Kanadalı oldu. Resmi temaslarda bulunmak başkent Astana'ya gelen konuk bakanı ilk olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev kabul etti. İki ülke arasında coğrafi, iklim ve ekonomik yapılarda benzerliklerin çok olduğunu kaydeden Nazarbayev, bu ziyaretin başta tarım, hayvancılık ve enerji olmak üzere birçok alanda ilişkilerin daha da güçlenmesine katkıda bulunacağını söyledi.

Kazakistan ile nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması anlaşmasını imzalamak için sabırsızlandıklarını kaydeden Kanada Dışişleri Bakanı Baird, bunun ilişkilerde önemli bir odak noktası olacağını söyledi. Tarım ve yeni teknolojiler alanında oldukça iyi bir tecrübeye sahip olduklarını ifade eden Baird, siyasi ve diplomatik işbirliğinin ticari ve ekonomik alandaki ilişkilerin de kalkınmasına yardımcı olacağını bildirdi.

Konuk bakan daha sonra Kazak mevkidaşı Yerlan İdrisov ile Dışişleri Bakanlığı’nda biraraya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik işbirliği imkanları ele alındı. Görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini söyleyen Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerlan İdrisov, öncelikle tarım, ulaşım ve eğitim alanlarındaki işbirliği konularını ele aldıklarını kaydetti. Kanada başbakanını en yakın bir zamanda Kazakistan’da görmek istediklerini ve bu daveti konuk bakana ilettiklerini dile getiren İdrisov, görüşmede ayrıca Kazakistan vatandaşlarına uygulanan vize prosedürlerinin kolaylaştırılmasını ele aldıklarını ifade etti.

Kanada Dışişleri Bakanı Baird, iki ülke arasında karşılıklı güvene dayanan ilişkilerin ekonomik alanda da başarıyla ilerlediğini ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması yönünde imzalanacak anlaşmanın, iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme katacağını söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri