Kanada'da Mahsur Kalan 12 Gemici Türkiye'ye Döndü

Panama bandıralı bir geminin bakımını yapıp Türkiye'ye getirmek için Kanada'ya götürülen, ancak firmanın ilgisizliği yüzünden orada mahsur kalan biri kaptan 12 gemici, Türkiye'ye döndü. Sorel Belediye Başkanı ve halk tarafından kendilerine...

Panama bandıralı bir geminin bakımını yapıp Türkiye'ye getirmek için Kanada'ya götürülen, ancak firmanın ilgisizliği yüzünden orada mahsur kalan biri kaptan 12 gemici, Türkiye'ye döndü. Sorel Belediye Başkanı ve halk tarafından kendilerine yardım edildiğini, uçak biletlerinin ücretsiz olarak karşılandığını ve bu sayede de Türkiye'ye gelebildiklerini belirten kaptan Semih Özkan, konuyu hukuki makamlara taşıdıklarını söyledi.

Kaptan Semih Özkan'ın da aralarında bulunduğu 12 denizci, yaklaşık 6 ay süren Kanada macerasının ardından Türkiye'ye döndü. Arkadaşları ile birlikte bugün Aatürk Havalimanı'na gelen kaptan Özkan, iş adamı Mengü Pasinli'nin sahibi bulunduğu Menpas Shipping and Trading Inc şirketine ait bir geminin yaklaşık 15 gün ile bir ay sürecek bakım çalışmasının ardından Türkiye'ye getirmek için Kanada'ya götürüldüklerini söyledi.

Ancak beklediklerinin tam tersine hayalet bir gemi ile karşılaştıklarını belirten kaptan Özkan, "Etraf berbat, hayalet bir gemi pozisyonunda. Tam tersanelik bir durum. Bizi oraya götüren Mengü Pasinli bizi kandırdı." dedi. Buna rağmen bir Türk vatandaşının Kanada'da mağdur olmaması için ellerinden gelen her türlü yardımı yapmaya çalıştıklarını belirten Özkan, "Çalışmaya devam ettik. Ancak belli bir zaman sonra gördük ki olay böyle değil. Farklı yönlere gitmiş. Farklı fikirleri varmış herhalde. Bizle paylaşmıyacaktı tabii. Sonuçta biz işçiydik. Bir miktar maaşları verdi. Bir süre sonra maaşları vermemeye başladı. Kumanya, su gecikmeye başladı. Yalan dolanla yaşam standartlarımızı kısıtlamaya gitti." diye konuştu.

Maaşlarının yatmamasının ardından orada edindikleri arkadaşları tarafından durumun uluslararası deniz taşımacılığı örgütüne taşındığını belirten Özkan, "Bu aşamada firma iki hafta içinde alacaklarımızı ödeyeceğini söyledi ama 2 ayı aşkın süre ödeme yapmadı." dedi. Maddi sıkıntı yaşadıkları için 2-3 günde bir yemek yaparak durumu idare etmeye çalıştıklarını belirten Özkan, "Olay basına yansıdıktan sonra bir gürültü koptu. Çünkü orada insan haklarına önem veriyorlar." ifadesini kullandı.

Bu aşamadan sonra konuya yerel belediye olan Sorel Belediyesi'nin el koyduğunu belirten kaptan Özkan, halkın da yardımları ile belediye başkanı tarafından uçak biletlerinin karşılandığını ve bu sayede Türkiye'ye dönebildiklerini söyledi.

Hukuki süreci başlattıklarını belirten kaptan Semih Özkan, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını söyledi. 12 denizci, eşyalarını da aldıktan sonra havalimanından ayrıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri