Kan şekeri, tansiyon, kilo ölçümleri artık 'cep'te

Cep telefonu operatörü Avea, Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri ile yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor

'Sağlık Takipçim' adlı uygulama ile kan şekeri, tansiyon ve kilo ölçümleri, uzman ekiplerce uzaktan devamlı takip edilebilecek. Acil durumlarda hastaya ya da hasta yakını ile temasa geçilecek, ihtiyaç duyulduğunda adrese ücretsiz ambulans yönlendirilecek. Yeni servis sayesinde kronik hastalıkların seyri kontrol altında tutulabilirken, kullanıcıların talebi ile ölçüm değerleri yakınları tarafından da internetten görülebilecek.

Toplamda 69 ila 119 liraya mal olan 'Sağlık Takipçim' uygulaması basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtıldı. Toplantıya; Avea'nın Genel Müdürü Erkan Akdemir ve Genel Müdür Yardımcısı Kadir Boysan ile birlikte Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Sedat Birol ve Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugetiren katıldı. Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, burada yaptığı konuşmada, mobil sağlık alanında Eczacıbaşı ile yapılan ortaklığı önemli bir adım olarak nitelerken, 'Sağlık Takipçim' ile kronik hastalıkları uzaktan izleyerek insanlara hizmet etmeyi hedeflediklerini kaydetti. Dünyada mobil sağlık alanına yönelim olduğuna işaret eden Akdemir, şöyle konuştu:

"Berg Insight'ın ortaya koyduğu rapora göre 2012 'de 1 milyon dolayında olan mobil teknolojili sağlık aygıt adedinin 2017'de 7,1 milyona çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan Technavi'nin araştırmasına göre 2010'da 1,7 milyar ABD Doları büyüklüğünde olan global mobil sağlık uygulamaları sektörünün 2014 itibariyle 4,1 milyar ABD Doları büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Research2guidance araştırması da 2015'te mobil sağlık uygulamalarını kullananların sayısının 500 milyonu aşacağına işaret ediyor. Tüm bu sonuçların birleşimi ise hem daha fazla hayat hem zaman hem de kaynakların en verimli şekilde kullanılması mobil sağlığın gelişimini mecburi kılıyor. Tüm bu veriler ışığında mobil sağlık ürünlerinin sağlık endüstrisini hatta hepimizin geleceğini yeniden şekillendireceğini belirtmeliyiz."

'Sağlık Takipçim'in öneminden söz eden Avea Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Boysan da bu sayede hastaların, hastane ya da doktora gitmeden belirli hizmetleri alabileceğini söyledi. Boysan, servis için eczanelere, Avea bayilerine ve Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri'nin çağrı merkezine başvurulabileceğini duyurdu.

Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Sedat Birol, söz konusu hizmet sayesinde, kronik hastalıkların takip programları ile denetlenip önlenebileceğini; böylece maliyetlerin kısılacağını aktardı. Birol, "Türkiye'de 22 milyon erişkin bir veya birden çok kronik hastalıkla hayatını idame ettiriyor. Erişkinlerde hipertansiyon görülme oranı yüzde 31,4 olup 15 milyon hipertansiyon olduğuna ihtimal veriliyor. Ülkemizde obezite oranının yüzde 32'ye, diyabet sıklığının da yüzde 13,7'e geldiği görülüyor. Maalesef ülkemiz de tüm dünyada olduğu gibi giderek artan bir kronik hastalık yükü altında. Bunların komplikasyonları ve acil servis başvuruları sağlık harcamaları içinde önemli bir yer tutuyor." ifadelerini kullandı.

Kronik hastaların takibinin sağlık ekibinin uyumunu ve çok yönlü yorumunu gerektirdiğini aktaran Birol, "Bu yanlarından dolayı mobil sağlık ürünlerinin etkin kullanımının komplikasyonları ve maliyetleri indireceğine kanaat getiriyoruz." dedi.

Türkiye'de 2050 itibari ile yaşlı nüfus oranının yüzde 20,8 olacağına işaret eden Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugetiren de buna paralel kronik hastalıkların artacağını; sağlık giderlerinin katlanacağını savundu. Sugetiren, "Burada tedavi giderlerinin önlenmesi, bireylerin denetlenip korunması adına uzaktan takip sistemine ihtiyaç artıyor. Biz de bu çerçevede 'Sağlık Takipçim'i devreye alıyoruz. Uygulama ile amacımız hastalıktan kaynaklanan komplikasyonları engellemek." diye konuştu.

Toplantıda son olarak 'Sağlık Takipçim' servisi canlandırıldı. Bu minvalde bir hastanın uzaktan takibi yapıldı; kan şekeri, tansiyon ve kilo değerleri kaydedildi; ardından çağrı merkezi kanalı ile değerleri bildirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri