Kan bağışını ihmal etmeyin

“Bana veya yakınıma bir şey olmaz” düşüncesiyle hareket edilmemesi, düzenli olarak kan bağışında bulunulması gerektiğine dikkat çeken Türk Kızılay Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, “Toplumsal bilincimiz artıyor. Kan verip, can kurtarmalıyız

29 Ekim-4 Kasım tarihleri arası Kızılay Haftası olarak biliniyor. Bu tarihler arasında çeşitli etkinliklere imza atılıp, farkındalık artırılmak isteniyor. Yine bu kapsamda Konya'da da farklı farklı organizasyonlar düzenleniyor. Türk Kızılay Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, Konya'daki çalışmaları ve kan stoklarındaki son durum ile ilgili gazetemize bilgiler verdi.

KAN VERME BİLİNCİ OLUŞMUŞ BİR NESİL İSTİYORUZ

Ülkedeki kan ihtiyacının yüzde 90'ının Kızılay tarafından karşılandığına dikkat çeken Türk Kızılay Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, faaliyetlerini hız kesmeden sürdürdüklerini ifade etti. Hastanelerin kan ihtiyacını karşıladıklarını aktaran Levent, “Çeşitli sabit noktalarımız var. Selçuk Üniversitesi Kampüsü içinde açtığımız kan alma birimimiz var. İlçelerde kan alma noktalarımız var. Olabildiğince her kesime ulaşmaya çalışıyoruz” dedi. İlkokul düzeyinde de çalışmalarının olduğunu söyleyen Levent, “Çocuklarımıza kan vermenin önemini anlatıyoruz. Onların kan verme bilincinin gelişmesine katkı sunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda kan verme bilinci oluşmuş bir nesil istiyorsak, bugünden çalışma yapmak zorundayız. Bu bilinçle küçük çocuklarımıza ve velilerine de etkinlik davetinde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL BİLİNÇ ARTTI

Özellikle Ramazan aylarında kan stoklarında gözle görülür oranda bir azalmanın yaşandığına vurgu yapan Levent, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca pandemi sürecinde de kana çok ihtiyaç olmuştu. İnsanlar, çeşitli gerekçelerle kan bağışında bulunmak istememişti. Pandeminin o ağır dönemi geride kaldı. İnsanlar, tekrar kan bağışına başladı. Bu dönemde de kana çok fazla ihtiyacın olduğu bilinmeli. Çok şükür, kan bağışı hususunda toplumsal bilinç artıyor. Türkiye genelinde de her sene üzerine konularak bağış miktarı artıyor.”

ESKİDEN BU ORGANİZASYONLAR YOKTU

“Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arası Kızılay Haftası olarak kutlanıyor” diyen Türk Kızılay Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, şunları kaydetti: “Kanımızda vefa var organizasyonumuz devam ediyor. Selçuklu Belediyesi ile güzel etkinliğe imza atıyoruz. Yoğun bir ilgi var. Etkinliğimiz 3 yıldır devam ediyor. Bu tarz organizasyonlarla farkındalığın artmasına vesile olduğumuzu düşünüyoruz. Kan, sürekli ihtiyaç olunan, acil bir ihtiyaç. Bu bilinçle düzenli olarak bağışa devam etmek gerçekten çok önem arz ediyor. 'Bana bir şey olmaz' demememiz gerekiyor. Bize olmasa da bir gün yakınımıza da kan ihtiyaç olabilir. Eskiden kan bağışı organizasyonları yoktu. Bir yakınımıza kan lazım olduğunda telaşe halinde sağı solu arar, kan bulmaya çalışırdık. Bugün büyük bir kolaylık var. Çünkü Kızılay var. Kurulan sistem, güzel ve desteklenilmesi gereken sistem. Bağışçılarımızın 'Bir gün bizim de başımıza bir olay gelebilir' düşüncesiyle hareket etmesi lazım. Kan verip, hayat kurtarmalıyız. Çok şükür bugün Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da kan stoklarımızda bir problem yok. Dedim ya, toplumsal bilincimiz her geçen gün artıyor.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri