Kan bağışında büyük düşüş

Bugün kan bağışı merkezlerinde ve hastanelerde kana her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, “Korona var diye kan vermekten korkmayın. Kan bağışı bu süreçte çok düştü” dedi

 

Koronavirüs salgının ardından azalan kan stokları, vatandaşlar kan bağışı yapmayınca kritik seviyenin de altına düştü. Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yeni tip koronavirüs salgını sonrası günlük 9 bin olan kan bağışçılarının 2 binlerin altına düştüğünü bildirdi. İmkanı olan, sağlıklı olan, kan bağışı yapabilecek bağışçıların devletin öngördüğü tedbirleri almak şartıyla kan bağışına beklendiği belirtildi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın da kendi hesaplarından bu konu ile ilgili yaptığı paylaşım, durumun vehametini gözler önüne serdi. 

HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR

Türk Kızılayı Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, Ramazan ayında kan bağışlarının düştüğünü, hastanelerin ise kan ihtiyacının arttığını dile getirdi. Konya Kan Bağış Merkezi'nin de bugün her zamankinden daha fazla kana ihtiyaç duyduğunu ifade eden Levent, 

kanın geniş bir yelpazede kullanıldığını aktararak, “Lösemili hastalar sürekli kan bekliyor. Böbrek hastalarına kan gerekli oluyor. Trafik kazalarında yararlananlar için kan ihtiyacı doğuyor. Kana her zaman ihtiyaç var” dedi. Levent, kan bağışçılarının kana her zaman ihtiyaç duyulabileceği gerçeğini akıllarından çıkarmaması gerektiğini söyledi. 

VATANDAŞIMIZ HİJYEN KONUSUNDA ENDİŞE ETMESİN

Levent, daha sonra şunları kaydetti: “Kızılay Kan Bağışı Merkezleri temizlik konusunda zaten Koronavirüs salgını öncesi de hassastı. Merkezlerimizde şuan için bütün hijyenik koşullar sağlanmış durumda. Her gün merkezlerimizde dezenfektasyon işlemi uygulanıyor. Biz, bu dönemde dezenfektasyon işlemlerimizi daha da artırdık.  Çalışanlarımızın her biri kurallara riayet ediyor. Form doldurulurken, kan alınırken sosyal mesafe kuralı önceliğimiz oluyor. Bir de bilinmelidir ki, Kovid kandan bulaşmıyor. Yani bu anlamda vatandaşımızın Koronavirüsün görüldüğü bu günlerde endişeye girmesini gerektirecek bir durum yok. Bütün vatandaşlarımızın içi rahat etsin.” 

GÜN İÇİNDE VE İFTARDAN SONRA BAĞIŞ YAPILABİLİR

Sokağa çıkma yasağı olmadığı günlerde gün içinde de kan bağışı yapılabileceğini belirten Kaya, iftardan sonra da kan bağışının rahatlıkla yapılabileceğine dikkat çekti. Levent, “Sokağa çıkma yasağının olmadığı günler, iftardan sonra İplikçi Camii önünde, Alaaddin Tramvay ve Zafer Tramvay Durağı karşısında, bir de Selçuklu Merkez Camii karşısı vatandaşlarımız kan bağışında bulunabilir. Normal günde de zaten Zafer Kan Bağışı Merkezimiz hizmette. Kan bağışı düştü. Yine tekrar etmek istiyorum, bağışçılarımızın kana her zaman ihtiyaç olduğunu bilmesi gerekir” şeklinde konuştu. 

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri