Kan bağışı düşmemeli

Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, “Öğleden önce ya da iftardan sonra kan verilebilir. Bunun vücuda hiçbir zararı yoktur. Günlük 200 ünite kan toplarken Ramazan'da bu sayı 50'ye düşüyor” dedi

Ülke genelinde düzenlenen çeşitli kampanyalarla birlikte son yıllarda kan bağışına olan ilgi artıyor. Gerek Türk Kızılayı gerekse kamu kurum ve kuruluşlar kan bağışı kampanyası düzenleyerek bağışçıların oranını artırıyor. Ancak yaz aylarında ve Ramazan ayında kan bağışlarında azalma yaşanıyor. Ramazan'ın yaz saatine denk gelmesi ve iftar saatinin geç olmasından dolayı vatandaş kan bağışı bulunmaktan kaçınıyor.

00:30'A KADAR KAN VEREBİLİRSİNİZ

Konya Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kaya Levent, oruçluyken kan vermenin kişinin kan şekerini düşürdüğünü belirtti. Levent, özellikle iftar saatine yakın zamanlarda kişinin oldukça halsiz kalabileceğini söyledi. Ancak oruçlu bir kişinin öğleden önce kan şekerinin ve tansiyonun normal olacağı için kan vermesinde sıkıntı yaşamayacağını kaydeden Levent, “Bağışçılar,  'ben oruçluyum kan vermek beni olumsuz etkileyebilir' diyebildiği için Ramazan ayı boyunca ekiplerimizi iftardan sonraki saatlere kaydırmaktayız.  Kan bağış merkezimiz gündüz de faaliyet veriyor. 7 farklı yerde kan alma faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İftardan sonra saat 21:30'dan gece 00:30'a kadar kan almayı gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

İFTARDAN SONRA DAHA UYGUN OLUR

İftardan sonra kan vermenin kişinin sağlığına herhangi bir olumsuz etki yapmayacağını  hatırlatan Levent, “Ramazan ayı içerisinde olmamıza rağmen bağışçı iftarda yemeğini sağlıklı ve dengeli bir şekilde yediği için gerekli sıvıyı da aldıktan sonra yemekten yarım sonra çok rahat bir şekilde kan verme işlemini yapabilir. Kan bağışının hiçbir sıkıntısı olmaz. Sahura kadar gerekli besin ve sıvı takviyesi yapılacağı için kan verdikten sonra uzun süren bir etki olmaz. Ramazan'da kan ihtiyacı hiçbir zaman azalmıyor. Ramazan ayında hastanede yatan hasta sayısı belki azalıyor ama yine de ülkenin ve Konya'nın günlük kan ihtiyacı hemen hemen aynı kalmaktadır” dedi.

STOK SEVİYESİ AZALIYOR

Ramazan'da kan bağışı oranında yaklaşık yüzde 60-70'lik bir düşüşün yaşandığını ifade eden Levent, “Ramazan'ın ilk gününde 50 ünite kan alındı. Normal günlerde bu oran 200 üniteye kadar çıkıyordu. Bu Ramazan boyunca bu şekilde devam ederse hastalarımıza kan temin etmemizde büyük sorun yaşamamız mümkün. Stok seviyemiz artık belli bir seviyenin altına düştüğü zaman hastalar kanı Kızılay'dan temin edemiyor. Hasta yakınları da acil bir şekilde kan arama telaşına giriyor” ifadelerini kullandı. İftar sonrası 7 kan toplama merkezinin açık olacağını söyleyen Levent, “İftar sonrası özellikle büyük camilerimizin bahçelerinde ya da vatandaşlarımızın toplu bulundukları yerlerde kan bağışı kampanyaları düzenlemek suretiyle bu açığımızı gidermeye gayret ediyoruz. İftar sonrası sonrası İplikçi Camii, Zafer, Meram Son Durak, Hacı Veyis Camii ve Selçuklu Merkez Camii'nde kurulan kan bağışı çadırlarımız gece 00.30'a kadar açık kalacak. Ramazan'dan dolayı sağlıklarında hiçbir sorun yaşamıyorlar. Bundan dolayı kan verme işlemini yapabilirler. Ramazan ayında kan bağışı oldukça düşüyor" açıklamasını yaptı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri