Kamu kirada

Bir yandan kamu kurumları kiralık binalarda hizmet verirken, diğer yandan çok sayıda kamu binası atıl bir vaziyette yıkılmaya yüz tuttu. Kamuoyu atıl durumdaki binaların değerlendirilmesini istiyor

Konya basınında kamuya ait binaların bazılarının boş ve bakımsız olarak bırakıldığı, kaynak israfına neden olunduğu yönünde haberler gündemdeki yerini koruyor. Konya Deftardarlığı geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili açıklama yapmış, taşınmazlar hakkında gerekli çalışmaların başlanacağı ifade edilmişti. Ancak açıklamanın ardından aylar geçmesine rağmen kaderine terk edilen binalar, her geçen gün biraz daha yıpranıyor. Bir tane bile çivi çakılmayan binaların biran önce kamuya kazandırılması bekleniyor. Meram'ın Sahipata mahallesinde bulunan, öncesinde askeri öğrenci yurdu olarak kullanılan binanın bahçesi çöp içinde kaldı. Birkaç yıl içerisinde harabeye dönen bina, günde yüzlerce insanın geçtiği Alaeddin bulvarına yakışmıyor. Binanın 1960 yılından bu yana askeri hizmetlerde kullanıldığı için Türk Silahları Kuvvetleri'ne bağılı olduğu ve bundan dolayı tahsisinin gerçekleştirilemediği öğrenildi.

ENDÜSTRİ HOLDİNG TİNERCİLERİN MEKANI

Karatay'ın Aziziye Mahallesi'nde bulunan il Kültür ve Turizm Binası ve Güzel Sanatlar Galerisi olarak kullanılan binada bakımsız bir şekilde duruyor. Alanın küçük olması ve binanın modern görünümden uzak olması sanatseverlerin tepkisine yol açıyor. Binanın yıkılarak yerine yeni hizmet binasının yapılması bekleniyor. Ancak konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmıyor.

Konya'da en çok eleştirilen ve tinercilerin mekanı haline gelen  Endüstri Holding Binası'nın, Sağlık Bakanlığı'na tahsis edildiği öğrenildi. Tahsis işlemleri 2012 yılında tamamlandı ama hala binada somut bir adım atılmadı. Sağlık Bakanlığınca eğitim, dinlenme tesisi, acil sağlık hizmetleri eğitim ve simülasyon merkezi olarak kullanılması planlanan bina ile ilgili belirsizlik sürüyor. Camları kırılan ve tinercilerin mekanı olan binayla ilgili somut adımların atılması bekleniyor.

İL MİLLİ EĞİTİM KARIŞIK

Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilen eski  İl Milli Eğitim Binası da yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. 2013 yılında yapımına başlanan Konevi Kent Meydanı ve Katlı Otopark'ından dolayı binanın tehlike arz etmesi nedeniyle boşaltılmış, İl Milli Eğitim de Eski garaj civarındaki bir ilkokula taşınmıştı. Bina tehlike arz ettiği için boşaltıldı ama binanın akıbetinin ne olacağı konusunda yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmadı. Binanın yıkılacağı ve yerine herhangi bir çalışmanın yapılmayarak, meydana dahil edileceği öğrenildi. Ancak, bina yapılan protokol sonucu Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Mahkeme süreci de devam ettiği için belediye henüz binayla ilgili çalışma yapılamıyor. Konevi Meydanı tamamlandıktan sonra ise tekrar inşaat çalışmasının başlamasını yetkililer sıcak bakmıyor.

İL ÖZEL İDARESİ'NİN DURUMU

Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Eski Konya İl Özel İdaresi'ne ait arsa ve binalara birçok talip çıkmıştı.  Ankara Caddesi üzerinde Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğü'nün yanında bulunan 25 bin metrekarelik alana sahip Eski İl Özel İdaresi Sosyal Tesisleri'ne holdingler ve otelciler talip olmuştu ama belediyenin kendi içerisinde çalışma başlattığı edinilen bilgiler arasında.  İl Özel İdaresi'nin meclis binası da Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'na devredilmişti. 2004 yılında özelleştirilen Tümosan lojmanları da artık kullanılamaz hale geldi. Geçen 11 yılda sadece binada sağlam bir yer kalmadı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri