Kamerun, Türkiye'den yatırım bekliyor

Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya, Türkiye'deki şirketleri ülkesinde enerji, maden, yapı ve tarım gibi alanlara yatırım yapmaya davet etti.

Paul Biya, yatırımları artırma adına kimi alanlarda vergi muafiyeti uyguladıklarını, teşvik verdiklerini de bildirdi.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu'nu organize etti. Foruma Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya da konuk oldu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı forumda söz alan Paul Biya, Kamerun'un Türkiye ile iyi bir diyalogu bulunduğuna işaret etti. Kamerun'un bu sene yüzde 6 büyüyeceğini belirten Biya, ülkenin yatırıma açık olduğunu vurguladı. Biya, "Petrol ve gazın yanında pek çok maden ürünlerimiz bulunuyor. Yine imara gerek duyuyoruz. Burada Türkiye'den şirketler demiryolu, havaalanı gibi yatırımlara katkı yapabilir." dedi. Sanayi, tarım, telekom, yapı ve enerjide yatırımlara da gerek duyduklarına temas eden Biya, Kamerun'da yatırımları kolay kılma adına reformlar yaptıklarını açıkladı. Vergi muafiyetinin yanında ticareti artırıcı önlemler aldıklarını duyurdu. Paul Biya, Türkiye için Kamerun'da pek çok yatırım alanı bulunduğundan söz ederken, şunları aktardı:

"Tarım alanında olsun, doğal olanda olsun iyi bir konumumuz var. Ülkemin önemli bir bölümünde tarım yapılabiliyor. Tarımda karlı ürünlerimiz var; muz, pamuk, kakao, kahve, çay ve kauçuk gibi. Ülkemin bir bölümünde step var. Burada küçükbaş hayvan yetiştiriliyor. Ticari olarak Nijerya'ya, Orta Afrika'ya açılan bir bölgedeyiz. Artık Kamerun'dan 300 milyon tüketiciye hitap etmek mümkün. Türkiye'den şirketlerin know how gücünü biliyor, ülkeme yatırım yapmalarını diliyorum. 300 tür orman ürünümüz var, ancak bunların bir bölümünden yararlanabiliyoruz. Burada sanayicilere ihtiyacımız var. Bu anlamda yatırım ve ihracat teşviklerimiz de var. Turları teşvik ediyoruz. Safari turları, kültür turları, orman ve doğa yürüyüşlerine katkı yapıyoruz. Enerjide de yatırım teşviklerimiz olup ilgi görüyor."

Kamerun ile Türkiye'nin ticaretinin 500 milyon dolara gelmesini temennisinde bulunan Kamerun Cumhurbaşkanı, bu rakamın kolayca yakalanabileceğini de ekledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da Türkiye'den Afrika ülkelerine 5 milyar dolar yatırım yapıldığını kaydetti. Burada Kamerun'un payının 30 milyon dolar olduğunu belirten Zafer Çağlayan, "Ülke ile ticaretimiz 146 milyon dolar. Şu aşamada bu rakam 500 milyon dolar olmalıdır. 500 milyon doları yakalamada en önemli rolü Kamerun'dan ve Türkiye'den yatırımcılar mümkün kılacak. Umut ediyorum, birkaç senede ticareti 500 milyon dolara taşırız." ifadelerini kullandı. Çağlayan, Kamerun tarafından ithalat ve ihracatı artırıcı adımlar atmasını, serbest ticaret anlaşması ile çifte vergilendirme anlaşmasını tamamlanmasını talep etti. Türkiye ve Kamerun'dan yatırımcılara enerjiye odaklanmalarını öneren Çağlayan, şöyle devam etti:

"Yapı sektörü de önemli. Kamerun'a 10 senede 600 bin adet konut yapılacak. Türkiye burada yetkindir. Malum 8 senede 500 bin konut TOKİ kanalı ile yapıldı. Kamerun'da her sene 60 bin konut yapılacağı temel alındığında yapıda önemli imkanlar var. Ticarette Kamerun aleyhine bir durum var. Ama bu da Türkiye'nin ülkeye yatırımları ile dengeleniyor. Yine Kamerun Türkiye'ye ağaç ve kakaonun yanında futbolcu ihraç ediyor. Benim taraftarı olduğum Galatasaray'da bir dönem top oynayan Song çok iyi bir grafik ortaya koydu. Fenerbahçe'de forma giyen Webo da iyi oynuyor. Onun da Kamerun-Türkiye bağlarını güçlendirmede rolü büyük."

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Kamerun'un Orta Afrika'nın giriş kapısı olduğunu; yapı, enerji, madencilik, imalat, tarım ve ulaştırma alanında fırsatlar ihtiva ettiğini dile getirdi.

ÇAĞLAYAN SONG İLE BİR ARAYA GELDİ

Öte yandan Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye-Kamerun Ticaret ve Yatırım Forumu kapsamında Kamerunlu futbolcu Righobert Song ile görüştü. Görüşmeye Kamerun Ticaret Bakanı Mbarga Atangana Luc Magloire ile Kamerun Dış İlişkiler Bakanı Moukoko Mbonjo Pierre de katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri