Kamboçya’da Protestocular Vietnam Elçiliğini Yakmakla Tehdit Etti

Kamboçya’nın başkenti Phom Penh’de Budist rahiplerin de aralarında olduğu bir grup eylemci, Vietnam elçiliği sözcüsünün, Güney Vietnam’da çoğunluğun Kmerlerden oluşlan Kampuchea Krom bölgesi tarihi ile ilgili açıklamalarını protesto...

Kamboçya’nın başkenti Phom Penh’de Budist rahiplerin de aralarında olduğu bir grup eylemci, Vietnam elçiliği sözcüsünün, Güney Vietnam’da çoğunluğun Kmerlerden oluşlan Kampuchea Krom bölgesi tarihi ile ilgili açıklamalarını protesto etti.

Vietnam bayrağını yakan göstericiler, elçilik sözcüsünün ve Vietnam resmi makamlarının özür dilememeleri halinde, kapıları kırıp Vietnam elçiliğini yakmakla tehdit etti.

Vietnam’ın Phnom Penh elçiliği sözcüsü, Haziran’da katıldığı bir radyo programında Kmerlerin çoğunluğu oluşturduğu ve Güney Vietnam’da yer alan Kampuchea Krom bölgesinin uzun zamandan beri Vietnamlılara ait olduğunu ileri sürmüştü. Bu açıklamalar günler süren protestolara neden olmuş; Vietnam ise bunun üzerine elçilik sözcüsünü merkeze almıştı. Vietnam makamlarının özür dilemesini isteyen protestocular, eylemlerine 4 gündür devam ediyor.

Kampuchea Krom Güney Vietnam’da yer alan ve çoğunluğu Kmerlerden oluşan bir bölge. Kampuchea Krom Kmer dilinde "Aşağı Kamboçya" anlamına geliyor. Kampuchea Krom 1700’lerden itibaren Fransız himayesine girmiş ve Fransızlar tarafından atanan Vietnamlı yöneticiler tarafından yönetilmiş. Günümüze kadar faklı dönemlerde Kamboçya, bu bölgeyi geri almak için girişimlerde bulunmuşsa da başarılı olamamış.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri