Damar sertliği başta olmak üzere kalp yetmezliği ve kapak yetmezliklerinin, kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm nedenlerini oluşturduğunu anlatan Bozbaş, ölüm riskinin yaşın ilerlemesiyle birlikte arttığının altını çizdi.
5 HASTAYA BAŞARIYLA UYGULANDI
Bozbaş, kalp kapağı yetmezliğinde ilaç tedavisinin iyileştirici olmadığını, sadece şikayetleri azalttığını belirterek, iyileştirici tedavi için mutlaka kapağa müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi.
Bunun da ameliyatla kapağın tamir edilmesi veya değiştirilmesi ya da anjiyo yöntemiyle kapağın tamiri veya yeni kapak yerleştirilmesi şeklinde yapılabildiğini belirten Bozbaş, "Önceden bu hasta grubunda ameliyat riski çok yüksek olduğu için adeta çaresiz kalınıyordu. Ancak günümüz modern tıbbının ulaştığı seviyede artık anjiyografik yöntemle tedavi imkanları mevcut. Anjiyografik yöntemle hastanın kasık damarından girilerek yeni biyolojik kapak takılabiliyor ya da kapak tamir edilebiliyor." diye konuştu.
Bozbaş, anjiyografik yöntemle biyolojik kapak yerleştirme yönteminin dünyada yeni uygulanmaya başlandığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğine vurgu yaparak, "Türkiye'de de bu yöntem, 5 hastaya başarılı bir şekilde uygulandı." dedi.
Bu yeni yöntemin sağ kalp kapak yetmezliği olan, yüksek ölüm riski taşıdığı için cerrahi şansı bulunmayan hastalara uygulandığını anlatan Bozbaş, uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi: "İşlem, genel anestezi verilmeksizin, hasta yarı uyur durumdayken ve solunum cihazına bağlanmadan yapılıyor. Sağ kasık toplardamarından 8-9 milimetrelik küçük bir damar yolu açılıyor ve buradan özel bir tel ile kalbin üst ve alt ana toplardamarına özel bir biyolojik kapak sistemi yerleştiriliyor. İki parçalı bir yapının yerleştirilmesiyle sağ kapakçıktan kanın geriye kaçışı önleniyor. Böylece kan artık yukarıya doğru gelemiyor, aşağı doğru gidemiyor. Dolayısıyla işlemle hastanın bacaklarındaki, karın boşluğundaki şişlik azalıyor, yürüme kapasitesi iyileşiyor ve nefes darlığı azalıyor. Uygulama sonra kalpteki büyüme riski azalıyor.”
AA