Kalkınmanın teminatı

Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Kooperatifler tüm dünyada hem gıda güvenliğinin, hem sürdürülebilir tarımsal üretimin hem de kırsal kalkınmanın teminatıdır. Kooperatifler dünya refahı açısından özel ve önemli bir rol üstlendi“ dedi

Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “bir elin nesi iki elin sesi var” atasözünde ifade edildiği gibi birlikte hareket edilince bir şeylerin ortaya çıkarılabileceğine, bir şeylerin yapılabileceğine dikkat çekti ve ellerin iki yerine üç, üç yerine beş, beş yerine dokuz, dokuz yerine yüz, yüz yerine bin, bin yerine on binler olunca daha çok ses çıkarılacağını, bir iken yapılamayacak, yapılması hayal bile edilemeyecek, hayallerde bile yer verilemeyecek işlerin, beraberlikle yapılabileceğini söyledi. Konuk, hedefe ulaşmak için ortak bir amacın olması, bir işin ucundan el birliğiyle ve uyum içinde tutulması gerektiğini vurguladı.

TARIM SEKTÖRÜNDEKİ EN BÜYÜK BULUŞ

Tarih sahnesine çıkışları henüz iki asrı yeni bulan kooperatiflerin, dünyanın dört bir tarafında insanlara başını sokacağı ev kazandırmaktan, ihtiyaçlarını piyasada ezilmeden karşılamaya, finansman ihtiyaçlarına uygun koşullarla cevap üretmekten, birikimi sınırlı toplum kesimlerini ekonominin etkin aktörü yapmaya kadar çok sayıda alana hitap ettiği kesimlerin hayatını değiştirecek rol ve roller üstlendiğini dile getiren Başkan Konuk açıklamasında, “Dünyamızda bugün için 1 milyarın üzerinde insan, kurduğu veya ortağı olduğu kooperatifler vasıtasıyla ekonomi çarkının etkin aktörüdür. Her sektör ve her alanda kooperatiflerin hitap ettiği kesime artı bir katkısı olmuştur. Ancak hiçbir sektördeki kooperatif organizasyonunun veya hiçbir kooperatif çeşidinin katkısı, tarım kooperatiflerinin tarım sektörüne ve üreticiye katkısı ile boy ölçüşemez. Belki de, hatta tam da bu sebeple, kooperatifler çiftçiyi, üreticiyi, tarladaki, ağıldaki, ahırdaki, meradaki, bağdaki, bahçedeki, üretimlerini rafa kadar taşıyacak, emeklerini tarımsal sanayi ile zenginleştirecek bir ekonomik zincir oluşturmalarına imkân sunduğu ve tarımsal ürün üzerinden oluşan katma değerin üretim zincirinin ilk halkasındakilere intikal etmesini sağladıkları için son yüz yılın tarım sektöründeki en büyük buluşu olarak tarif edilirler” ifadelerini kullandı.

KOOPERATİFLER, KIRSAL KALKINMANIN TEMİNATI

Başkan Recep Konuk, Dünya Kooperatifçilik Günü mesajına şu cümlelerle devam etti: “Kooperatifçilikte dünyaya ilham vermiş bir medeniyetin mirasçıları olarak bizim mesuliyetimiz, kooperatifleri toplumsal kalkınmanın bir dinamiği olarak ekonomik hayatın her alanına taşımak, kooperatif girişimlerle daha çok insanın refahtan daha çok pay almasına aracılık etmektir. Dünyada binlerce kooperatif yaptığı işler, ürettiği ekonomik değerle 1 Milyarın üzerinde yani dünya nüfusunun yüzde 13’ten fazlasını oluşturan insanı ekonomik sisteme dahil ediyor, onların birlikte hareket ederek refahtan daha fazla pay almasını sağlıyor. Dünyamızda tarım sektöründeki ekonomik faaliyetlerin yüzde 50’sinden fazlası kooperatif işletmeler eliyle yürütülüyor. Dünyadaki 300 büyük kooperatifin bir yıllık iş hacmi 1,6 Trilyon doların üzerindedir. Tüm dünyada hem gıda güvenliğinin, hem sürdürülebilir tarımsal üretimin hem de kırsal kalkınmanın teminatı olarak kabul edilen tarımsal kooperatifler, ekonomik sistemde sosyal guruplara etkileri de düşünüldüğünde dünya refahı açısından özel ve önemli bir rol üstlenmiştir”.

PANCAR ÜRETİCİSİ, KOOPERATİFÇİLİKTE ÖRNEK OLDU

Ülkemiz kooperatifçiliği yeni bir döneme girdiğini, ülke kooperatifçiliği açısından umutlu olmamızı gerektirecek sebeplerin çoğaldığını belirten Başkan Konuk,  “Sadece dört sene önce kooperatifçilik strateji belgesini yayınladık. Kooperatifleri bir sivil toplum örgütü konumundan iktisadi bir aktör konumuna yükselttik. Türkiye’nin her tarafında kooperatif çatısı altında birleşip ne yaparız sorusuna cevap aramaya, neleri nasıl başaracağımız konusunda akıl terletmeye başladık. Kooperatif çatısı altında birlik olmak konusunda Türkiye’nin özellikle tarım sektörünün fikir birliği artık tamdır. İki binli yıllara girerken kooperatifçilikle nelerin başarılabileceğini bu toprakların dışından örneklerle izah ediyor, uzaklara methiyeler düzüyorduk. Şimdi kendi örneklerimiz, kendi modellerimiz de var. Dün özendiklerimizin özendiği bir modelimiz, başka coğrafyalarda anlatılan başarı hikâyemiz, hikayelerimiz var. Bu modelin müellifi, pancar üreticileridir. El ve gönül birliği yapılınca kooperatif çatısı altında nelerin başarılabileceğinin örneği pancar üreticisinin son 15 yılda başardıklarıdır. Kooperatifçiliği eğer ucuza almak ve pahalı satmak gibi dar kalıplara hapsetmezseniz, onun sanayi ile de taçlanacağının, finansman problemine de çözüm üreteceğinin, tarlada atılan tohuma da müdahil olacağının, ürettiğini katma değerli hale getirerek ekonomik sürecin bütününe de müdahil olunabileceğinin, daha da önemlisi faaliyet alanını büyüttükçe üreticisini de büyüteceğinin ispatı pancar üreticisinin diktiği sanayi tesisleri ve bir marka altında rafa kadar taşıdığı ürünleridir” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri