Kalkınma Bakanı Yılmaz'dan Reel Sanayi Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin reel sanayii ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Türkiye’de reel sanayinin gelişimi var. 2002-2013 döneminde gayrisafi yurt içinde sanayinin payı reel fiyatlarda baktığımızda gayri yüzde...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin reel sanayii ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, “Türkiye’de reel sanayinin gelişimi var. 2002-2013 döneminde gayrisafi yurt içinde sanayinin payı reel fiyatlarda baktığımızda gayri yüzde 22,3 yüzde 24,3 çıkmış. Sanayimiz reel olarak büyümüş. Maddi olarak baktığımızda daha fazla üretim yapıyoruz. Cari fiyatlara baktığımızda milli gelir içindeki pay yüzde 17,8’den yüzde 15,4’e düşmüş.” dedi.

Cevdet Yılmaz, 22. Ankara Sanayi Odası (ASO) gündem toplantısına katıldı. Programda konuşan Yılmaz, cari fiyatlarda sanayinin payının toplam katma değer içinde azaldığına dikkat çekerek; “Bunun temel sebebi tarım ve hizmetlerdeki fiyat artışları sanayideki fiyat artışlından daha yüksek olması. Gayrisafıla yurt içi fiyat artışı 11,3 olmuş. Tarım için yüzde 12,1 olmuş. Hizmetler için yüzde 10,7 olmuş. Sanayi için yüzde 9,6 olmuş. Sanayimiz reel olarak yüzde 5,4 büyümüş. Ama payı azalmış. Bu bize şunu gösteriyor. Sanayimiz katma değeri yüksek üretim yapısına geçememişiz. Bunu rakamlarla çok net görüyoruz.” açıklamasında bulundu.

“10. PLANDA 25. ÖNCELİKLİ DÖÜŞÜM PLANI YAPTIK”

10. Kalkınma Planı'nda sanayiye önem verildiğini dile getiren Yılmaz, “25 tane dönüşümlü plan yaptık. Bizi 'plan yapıyorsunuz ama laflarla kalıyor' diye eleştirirlerdi; 'yeterince uygulanmıyor' diye. Bu anlamda 10. Kalkınma Planı'nda bir yenilik yaptık, belli reform alanları belirledik. Çok kapsamlı bir çerçeveye sahip bu alanlar.” bilgisini verdi.

Planda bin 200 eylemin olduğu 25 tane reform alanınının bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bütünlük içinde bakıldığında Türkiye’nin yapısal dönüşümünü hedefleyen programlar söz konusu. Bu dönem Türkiye’nin yapısal reform dönemi. Hazırlıklar yapmak gerekiyor. Hazırlıklıysanız siyasi ortam hazır olduğunda gerçekleştirmek Kriz yaşayan ülkeler ister istemez reform yapıyorlar. Türkiye kriz yaşadığı için değil, iddialı hedefleri olduğu için reform yapan bir ülke olmak durumunda.” şeklinde konuştu.

Planda başlıklardan birinin ithalata bağımlılığın azaltılması olduğunu altını çizen Kalkınma Bakanı, “Diğer bir tanesi kamu alımları yoluyla teknoloji yetiştirme ve yerli üretim. Diğer başlık ise yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi. En son başlık ise sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm. Bütün bunlar Türkiye içinde girdi üretimini artırmayı hedefleyen programlar diye anlaşılabilir.” ifadelerini kullandı.

Hedeflere ulaşmak için temel politika çerçevesi belirlendiğini aktaran Cevdet Yılmaz, bunların kamu alımlarının imalat sanayinin dönüşümü çabası üzerinde kullanılması; sadece sektörel değil, kollektif rekabetçiliğin artırılması; sadece büyüme değil, nitelikli büyümenin sağlanması; sanayinin toplam faktör verimliliğinin artışının uzun dönem ortalamalarının üstüne çıkması olduğunu kaydetti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri