Kalkınma Bakanı: Türkiye Ttip’in Parçası Olmalı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Avrupa ve ABD’nin tarafı olduğu Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTİP) bir parçası olması gerektiğini vurguladı.Yılmaz, ABD Ticaret...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Avrupa ve ABD’nin tarafı olduğu Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTİP) bir parçası olması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, ABD Ticaret Odası Bölge Ofisi’nin açılış törenine katıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant da yer aldığı törende Yılmaz, “ABD Türkiye’den 20 kat daha büyük. Her yere ürün ihraç ediyor. Biz bu ülkeye ticareti ve yatırımı mutlaka arttırmalıyız. Şu an ticaret ve yatırımların kâfi oranda olmadığı ortada.” dedi.

Yılmaz, ABD ve Türkiye’den şirketleri üçüncü ülkelerde ortak yatırım yapmaya davet etti.

Serbest ticaretin önemini de anlatan Cevdet Yılmaz, şunları ifade etti:

“Türkiye’nin Avrupa ile bir hukuku var, Gümrük Birliği’ne üyeliği ortada. Malum Avrupa ile ABD’nin de yeni nesil serbest ticaret anlaşması (STA) var. Bu anlaşma ileride tamamlanacak. Türkiye olarak biz bunun dışında kalamayız. Türkiye, bu ortaklığın bir tarafı olmalı. Aksi takdirde ayrı yorumlar yapma durumundayız. Burada Amerikan tüccarları ve sanayicileri en önemli müttefikimiz. Bunların faaliyetlerimize önemli katkıları oldu, katkılarının devamını diliyoruz. Bizim TTİP’in parçası olmamız gerekiyor, bizim yeni nesil STA’da yapacağımız önemli şeyler var. “

Kalkınma Bakanı, ayrıca Türkiye’nin ABD’ye malın yanında hizmet ihraç edebileceğine; savunma sanayiinin yanında yaşam bilimleri alanında el ele verebileceğine temas etti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ABD’nin 16 trilyon dolar milli geliri, 2,3 trilyon dolar ithalatı bulunduğunu bildirdi. ABD’nin dünya ithalatının yüzde 12’ye yakınını karşıladığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Yani dünya ticaretinde her 8 doların 1’i ABD’den geliyor. Burada Türkiye’nin payı ne? Binde 3. Bu tablo epeydir böyle. Türkiye’nin tüccarı ve sanayicisi bir türlü ABD’ye erişemedi. Eksikliğini gördüğümüz bir diğer konu da ABD’den gelen yatırımların kafi olmayışıdır. 9 ayda Türkiye’ye 5,6 milyar dolar sermaye geldi. Burada ABD’nin payı 160 milyon dolar. Yani binde 3. Bu sorunları aşma adına önemli bir adım atıyoruz. ABD bundan böyle 10 bin kilometre ötede değil, İstanbul’un göbeğinde olacak. Umuyorum ABD Ticaret Odası Bölge Ofisi, Türkiye’nin dünya şirketlerinin yatırım radarına girmesinde de önemli bir rol oynayacak.”

ABD Ticaret Odası’nın Başkan Yardımcısı Myron Brilliant da ABD Ticaret Odası Bölge Ofisi ile Türkiye’den ABD’ye, ABD’den Türkiye’ye yatırımların artacağını savundu.

Brillant, ilaveten Türkiye’nin ciddi ekonomik güç ve yatırım odağı olduğundan, ülke ile bağları artırmak gerektiğinden söz etti.

ABD Ticaret Odası Bölge Ofisi’nin açılış töreninde son olarak Hisarcıklıoğlu ve Brillant tarafından mutabakat protokolü paraflandı. Ardından açılış kurdelesi kesildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri