Kalaycı: TÜİK verileri güven vermiyor

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin güven vermediğini belirten Mustafa Kalaycı, “TÜİK tarafından yayınlanan ‘Hane Halkı İşgücü Anketi Bölgesel Sonuçları’na göre, Konya-Karaman bölgesinden 2011 yılında yıllık olarak, “Çalışma çağındaki nüfus yüzde 1 oranında 16 bin kişi artmasına rağmen, işgücü sayısı yüzde 2,9 oranında 24 bin kişi azalmış, istihdam edilenlerin sayısı yüzde 1,2 oranında 9 bin kişi azalmış, işsiz sayısı da yüzde  21,7 oranında 15 bin kişi azalmış, ev hanımı sayısı ise yüzde 63,2 oranında 103 bin kişi artmıştır” dedi. İstihdamdaki daralmanın nedeninin, işveren ve kendi hesabına çalışanların yüzde 9,5 oranında Kalaycı, 13 bin kişi azalması olduğunu, bunun 9 bininin tarım, 4 bininin de tarım dışı sektörde çalıştığını belirtti.

Diğer taraftan TÜİK tarafından 2004 yılından itibaren yayınlanmaya başlanan verilere göre, Konya-Karaman bölgesinde işsiz sayısının 2004 yılında 56 bin kişiyken, 2011 yılında 54 bin kişiye düştüğünü; buna karşılık işsiz sayılmayan, (iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar) 2004 yılında 31 bin kişiyken, 2011 yılında 124 bin kişiye yükseldiğini söyledi. Kalaycı, verdiği bu bilgiler ışığında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması istemiyle Konya ve Karaman bölgeleriyle ilgili şu soruları sordu: “Ev hanımı sayısı yüzde 63,2 gibi yüksek oranda neden artmıştır? Kadınlar çalışma hayatını terk edip evine mi çekilmiştir? TÜİK, işsizlik oranlarını düşük göstermek adına mı, böyle saçma sonuçlara meydan veriyor? Bu verilere nasıl güvenilecek? Ekonomide yüksek büyüme yaşandığı halde, Konya-Karaman bölgesinde istihdam neden daralmıştır? Bu sonuç, yüksek büyümeden Bölgemizin nasibini alamadığına mı, yoksa büyümenin gerçekçi olmadığına mı işaret ediyor? İşveren ve kendi hesabına çalışan sayısının ylüzde 9,5 azalmasında, AKP Hükümetinin yanlış politikaları yüzünden, birçok esnaf ve çiftçinin işini bırakmak zorunda kalmasının bir etkisi var mıdır? İstihdamı artırmadan, işsizliği azaltmayı nasıl becerebildiniz? Bölgemizde işsiz sayısı 7 yılda 2 bin kişi azalırken, işi olmadığı halde iş aramayanların sayısının 93 bin kişi artmasının sebebi nedir? İnsanımızın, işsiz ve çalışmaya hazır olduğu halde, iş aramamasında sosyal yardımların bir etkisi var mıdır? Hükümetiniz tembelliği mi teşvik ediyor?”

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri