Kalaycı: Suya kota üretimi düşürür

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, suya kota uygulamasının Konya Ovası'nda üretimi düşüreceği gibi çiftçiyi de zor durumda bırakacağını belirterek, uygulamanın ertelenmesi gerektiğini söyledi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, KOP Bölgesinde altyapı çalışmaları tamamlanmadan kuyulara sayaç takılmaması ve çiftçinin ihtiyacı olan su miktarında kısıtlamaya gidilmemesi için kanun teklifinde bulundu.   "DSİ’nin, Yer altı suyu (YAS) Eylem Planına göre; KOP bölgesinde yaklaşık 100 bin kuyudan, ruhsatlı kuyularda masrafları kullanıcılar tarafından karşılanmak üzere ruhsatlarının iptali ve yeniden kullanma belgesi verilmesini, ruhsatsız kuyulara ise izinsiz olmasından dolayı para cezası uygulanması ve kullanma belgesi verilmesini, yeni açılacak kuyulara ruhsat verilmesini içermektedir" diyen Kalaycı, şunları söyledi.  "Elektrik kullanma imkânına sahip yeraltı suyu kuyularında otomatik sayaç okuma sistemi, elektrik hattı olmayan alanlardaki yeraltı suyu kuyu pompalarına ön yüklemeli su sayacı takılması ve sonrasında şahıs kuyularında 2.000 m3/ha/yıl ve YAS kooperatif sahalarında ise 3.500 m3/ha/yıl su tahsisinin yapılması planlanmıştır. Buna göre; dekar başına şahıs kuyuları için 200 ton, kooperatif kuyuları için 350 ton civarında su kullandırılması düşünülmektedir. Bu uygulama ile buğday eken bir çiftçi ektiği alanın ancak yüzde 40'nı, ayçiçeği ve fasulye için yüzde 35‘ini, şekerpancarı ve mısır için yüzde 30‘unu, yonca için de ancak yüzde 20‘sini ekebilecektir.  Tarım arazileri çok sayıda parselden oluşmakta olup, bir kuyu birden fazla komşu parseller tarafından ortaklaşa kullanıldığından uygulamada ciddi sorunlarla karşılaşılacaktır.  Yeraltısularını korumayı amaçlayan tedbirler, altyapısı oluşturulmadan uygulamaya konulduğu takdirde üreticimiz zor durumda kalacak, bölge tarımına ve ülke ekonomisine telafisi mümkün olmayan büyük yaralar açılacaktır. Zor şartlar altında tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlayan üreticilere, ölçüm sistemi de ek bir yük getirecektir. Zaten, bugüne kadar kuyuların büyük bir kısmına ölçüm sistemi kurulmamıştır. Yeraltısuyu kullanımının kontrol altına alınması ülkemizin geleceği açısından mutlaka önemlidir. Sınırlı miktardaki ve stratejik bir meta haline gelen su potansiyelinden, daha uzun yıllar faydalanabilmek için tedbirler alınması doğrudur. Fakat alınan tedbirler üreticileri zor duruma düşürmemeli ve yapılacak işlemler akılcı ve uygulanabilir olmalıdır."

TOPLULAŞTIRMAYA HIZ VERİLMELİ

Suya kota uygulamasına geçilmeden önce bazı çalışmaların bitirilmesi gerektiğini dile getiren Kalaycı, şunları söyledi: "Sulama şebekelerinin bir an önce kapalı sisteme dönüştürülmesi,  basınçlı sulama sistemlerine geçilmesine dair tedbirlerin artırılması,  arazi toplulaştırması çalışmalarına hız kazandırılması,  dış havzalardan su getirmeye yönelik projelerin hayata geçirilmesi,  yöreye uygun, kuraklığa dayanıklı kültür bitkilerine verilen desteklerin artırılmas ve su ihtiyacı az kültür bitkilerinin ve meyve ağaçlarının teşvik edilmesi gerekmektedir. Halihazırda, bu konularda yürütülen çalışmalar ve uygulamalar bulunmaktadır. Önemli ve öncelikli olan su israfını önleyecek ve su imkanlarını artıracak bu konularda yapılan çalışmalara hız kazandırılması ve sonuçlandırılmasıdır. Bu itibarla, yeraltı sularını korumayı amaçlayan tedbirler, mutlaka çiftçiyi zor durumda bırakmayacak ve tarımsal üretimi azaltmayacak şekilde planlanmalı ve alt yapısı hazırlanarak uygulamaya konulmalıdır.  Bu Kanun Teklifi ile öncelikle arazi toplulaştırmasının tamamlanması, sulama şebekelerinin kapalı sisteme dönüşmesi ve tümüyle basınçlı sulama sistemlerine geçilmesi kaydıyla, ölçüm sisteminin kuyulara DSİ Genel Müdürlüğü tarafından kurulması veya kurdurulması, ayrıca ölçüm sistemi ile suya kota uygulamasının hiçbir şekilde tarımsal üretimin azalmasına meydan vermemesi öngörülmektedir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri