Kalaycı Hadime: Bakır Zenginde Olur

Bir dönemin gözde mesleklerinden kalaycılık, Hadime Şengül’ün ellerinde yeniden hayat buluyor. Gelişen teknolojiye rağmen ekmeğini kalaycılıktan çıkardığını söyleyen Şengül, en çok rağbetin lokantalardan geldiğini belirtiyor ve “Eskiden...

Bir dönemin gözde mesleklerinden kalaycılık, Hadime Şengül’ün ellerinde yeniden hayat buluyor. Gelişen teknolojiye rağmen ekmeğini kalaycılıktan çıkardığını söyleyen Şengül, en çok rağbetin lokantalardan geldiğini belirtiyor ve “Eskiden bakırı satar, elden çıkarırlardı ancak insanlar şimdi yeniden bakıra dönüyor.” diyor.

Hadime Şengül, yaklaşık 10 yıldır kalaycılık yaparak evinin ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu süre içerisinde İstanbul’un muhtelif yerlerinde çok sayıda müşterisi olmuş. Müşteriler telefonla haber veriyor, Şengül de ya otobüsle ya da dolmuşla tezgahını yüklenip çağırılan adrese gidiyor.

Dört çocuk annesi olan Şengül, bakırın daha sağlıklı olduğunu dikkat çekerek, insanların tercih ettiği metal olmaya devam ettiğini belirtiyor ve bu düşüncesini de şu cümlelerde destekliyor: “Şimdi çelikler, camlar çıktı. O da hastalık yapınca bakıra daha çok önem veriliyor. Bakır sağlıklı olduğu için bakırı kullanıyorlar.”

Kalaycı Şengül’e kalaylama işi daha çok lokantalardan çıkıyor. Evde kullanılan bakır kapların bir sene dayandığını söyleyen emektar kalaycı, bakır kapların daha çok kullanıldığı lokanta ve restoran gibi yerlerde ise her 3-4 ayda bir bu kapların kalaylanması gerektiğini belirtiyor.

‘BAKIR ZENGİNDE OLUR’

Bakır kapların daha çok zengin muhitlerde kullanıldığını vurgulayan Şengül, “Zenginlerde bakır olur, fakirlerde olmaz. Zenginler kullanır, fakir ne kullanacak? Fakirde kalmışsa var. Şimdi zenginler bakırı alıyor süs yapıyor, antika olarak kullanıyor. Bakır sağlıklı olduğu için daha çok zengin bölgelerde olur. Fakir semtlerde olmaz. Orada çelik çıkar. Çaydanlık, kırk kaplar çıkar, onları kullanırlar. Bunlar fakirlerde olmaz.” diyor.

‘GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİ BU MESLEĞİ YAPMIYOR’

Hamide Şengül, gençlerin kalaycılığa önem vermemesinden de yakınıyor. Kalaycılıkla uğraşanların giderek azaldığını dile getiren Şengül, eski bakır ustalarının ölmesiyle bu meslekle uğraşanların giderek azaldığını belirtiyor. Şengül, “Eskisi gibi fazla çıkan kalaycı olmaz. Neden diyeceksin? Yaşlılar öldü. Gençler öğrenirse öğrendi, öğrenmese okula gidiyor. Başka mesleğe yöneliyor. Bu işe tenezzül eden yok yani. Varsa eskiler bu işi yapar. Gençler yapmaz bunu.” ifadelerini kullanıyor.

Kalaylama ücretinin genelde parça üzeri olduğunu ifade eden Şengül, parça fiyatının ise büyüklüğüne göre 2 ile 5 lira arasında değiştiğini söylüyor.

'DAHA 20-30 SENE BU MESLEĞİ YAPACAĞIM'

İşe devam etme konusunda ise Şengül, kendinden emin görünüyor. Yaşının daha 45 olduğunu hatırlatan emektar usta, “Belki 20-30 sene daha sürer. Daha bayağı gider. O da bize iş çıkarsa.” diyor ve kalaycılık işinin, bakıra olan ilginin artmasıyla daha çok devam edeceğini ileri sürüyor. Şengül, “ Kalay batmaz zannedersem. Git gide ilerliyor. Batacağına çıkıyor bakır. Bundan 5 sene evvel, bakırı satardılar, şimdi tekrar bakıra döndüler. Bakırı tekrar alıyorlar, Eskiye döndüler.” diyor.

'VATANDAŞ'TAN KALAYCI HADİME'YE ÖVGÜ'

Kalaycı Hamide Şengül’ü çalışırken seyreden vatandaşlardan Hasan Kunu ise bu mesleğin eski bir esnaf mesleği olduğunu söylüyor. Kunu, Şengül’ün kalaylama performansına ise tam puan veriyor. Kunu, “Bu sanat eski bir sanattır; iyi bir esnaf sanatıdır. Ama çini çanaklar çıktı, bunun davası bitti. Ama tek tük çıkıyor. Ablamız sanat sahibi. Bunu her adam her kadın yapamaz. Bunun ustalığı zordur.” şeklinde övgüde bulunuyor.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri